Šéfku ERÚ Vitáskovou se prý někdo pokusil zabít. Poškodil výtah

Alena Vitásková, ERÚ

Alena Vitásková, ERÚ Zdroj: CTK/Sterba Martin, Fluger Rene

Předsedkyni Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenu Vitáskovou se tento týden zřejmě někdo pokusil zabít. Neznámý pachatel poškodil výtah v pražském domě, kde Vitásková bydlí. Policie už půl roku Vitáskovou hlídá kvůli častým výhrůžkám, den před incidentem ale policisté přestali dům střežit.

V pondělí někdo v domě poškodil výtah pro auta, takže se mohl zřítit. Na několik hodin v něm uvízl přítel Vitáskové. Ačkoliv v domě blízko centra Prahy žijí i jiní lidé, podle TV Nova šéfka ERÚ nepochybuje o tom, že útok byl namířen na ni.

„Porucha byla hodnocena jako zcela neobvyklá s tím, že se jednalo o úmyslný čin. Z osmi nosičů kabiny bylo sedm zcela demontováno,“ napsala Vitásková v hlášení ministru vnitra, které má televize k dispozici.

Vitásková dostala policejní ochranku kvůli tomu, že se někdo pokusil její auto vytlačit z dálnice. Útokem se počátkem dubna na utajeném jednání zabývala bezpečnostní rada státu.

ERÚ se pod vedením Vitáskové pustil do rozsáhlých kontrol. Vitásková se domnívá, že část solárních elektráren získala v roce 2010 licenci neoprávněně. Podle ní je možné, že majitelé těchto elektráren neoprávněně čerpají podporu ve výši několika miliard korun ročně.

Kvůli solárnímu podvodu ale i Vitásková čelí obvinění z napomáhání trestnému činu zneužití pravomocí úřední osoby. Vitásková, která je ve vedení úřadu od července 2011, obvinění odmítá.

Velké rozšíření solárních elektráren v letech 2009 a 2010 vedlo k razantnímu zvýšení celkové částky, která míří na podporu obnovitelných zdrojů. V letošním roce se jedná o 44,4 miliardy korun, z toho 11,7 miliardy platí vláda ze státního rozpočtu a zbytek spotřebitelé v cenách elektřiny.