Severoirské elektrárny Kilroot a Ballylumford změnily majitele, kupuje je Křetínský

Daniel Křetínský

Daniel Křetínský Zdroj: ČTK

Největší severoirská elektrárna Ballylumford. Plynový zdroj dodává zhruba polovinu elektřiny, která se v provincii spotřebuje.
Severoirská uhelná elektrárna Kilroot
3
Fotogalerie

Společnost EP UK Investments ze skupiny EPH koupila od společnosti AES Corporation její veškerá aktiva v Severním Irsku. Jde o největší plynovou elektrárnu na ostrově v Ballylumfordu, bateriové úložiště elektrické energie a uhelnou elektrárnu Kilroot. Souhrnný instalovaný výkon těchto aktiv činí 1,4 GW.

“Akvizici AES považujeme za významný krok v realizaci naší strategie zvyšování výrobní kapacity na vybraných evropských trzích. Tyto elektrárny mají pro Severní Irsko strategický význam,” uvedl Jan Špringl, místopředseda představenstva společnosti EP Power Europe, která plně kontroluje EP UKI a zároveň stoprocentní dceřinou společností Energetického a průmyslového holdingu.

“Tato potenciální akvizice dokonale zapadá do strategie EPH, jejímž cílem je rozšířit své působení v evropském sektoru výroby elektřiny. To vše je v souladu s naším posláním poskytovat spolehlivé a konkurenceschopné dodávky energie evropským občanům a průmyslu, a to díky naší vyvážené a různorodé výrobní flotile,” dodal Špringl. Obchod podléhá schválení evropských antimonopolních orgánů. Očekává se, že bude uzavřen během léta 2019.

Spolumajitelem skupiny EPH je Daniel Křetínský, který je spoluvlastník vydavatele deníku E15.