Siemens přesune část výroby do Česka, vytvoří 200 pracovních míst

Siemens

Siemens Zdroj: profimedia.cz

Německá strojírenská skupina Siemens přesune část výroby z Německa do Mohelnice na Šumpersku. Díky tomu vznikne 200 pracovních míst v regionu s vysokou nezaměstnaností. Mluvčí firmy Pavel Kaidl k tomu řekl, že ještě není určeno, kdy se přesun uskuteční.

„Koncern rozhodl o přesunu 200 míst do České republiky, ale v této chvíli není přesně specifikováno, kdy a v jakém konečném rozsahu k němu dojde,“ sdělil Kaidl. Alexander Machowetz, který má v Siemensu na starosti sektor průmyslu, ale pro server Ihned.cz uvedl, že se akce uskuteční pravděpodobně až v příštím roce.

Podle serveru má přesun části výroby z bavorského Bad Neustad do české Mohelnice přinést koncernu úspory. Již na konci loňského roku oznámil Siemens, že chce do roku 2014 snížit náklady o šest miliard eur (asi 152 miliard korun) ročně. Německá média uvedla, že skupina plánuje rozsáhlé přesuny a zrušení až 3000 pracovních míst v celém světě.

Siemens je největším průmyslovým konglomerátem v Evropě, vyrábí turbíny, vlaky i elektroniku. Kvůli širokému záběru je považován za indikátor širšího hospodářského vývoje. Jen v ČR firma zaměstnává zhruba 10 500 lidí.