Slovensko bude mít první gigafactory, Číňané vytvoří 1500 pracovních míst

Továrna na baterie. Ilustrační foto

Továrna na baterie. Ilustrační foto Zdroj: Inobat

Slovensko podepsala se slovensko-čínskou firmou Gotion InoBat Batteries (GIB) memorandum o výstavbě továrny na výrobu baterií do elektromobilů. Dnes o tom informoval úřad slovenské vlády a ministerstvo hospodářství. Výši investice neuvedly, připravovaný závod podle nich vytvoří zhruba 1500 pracovních míst.

Na Slovensku, které je v přepočtu na obyvatele největším výrobcem aut na světě, půjde o první takzvanou gigafactory. Továrna bude na ploše 65 hektarů postavena v Šuranech na jihu Slovenska a její výrobní kapacita v první fázi dosáhne 20 gigawatthodin s možností jejího následného zdvojnásobení. Se zahájením výroby počítá investor podle ministerstva hospodářství v roce 2026.

Psali jsme o stavbě gigafactory v Česku

„Doufáme, že v budoucnosti bude Slovensko nejen světovou jedničkou v produkci aut na obyvatele, ale i v produkci baterií na obyvatele,“ uvedl v tiskové zprávě předseda představenstva Gotion Hight-Tech Li Čen.

GIB je společným podnikem slovenské firmy InoBat a čínské Gotion High-Tech, která patří mezi přední bateriové konglomeráty na světě a která už dříve získala pětadvacetiprocentní podíl v InoBatu.

„Jsem velmi ráda, že jednou z prvních investic, které můžeme za mého působení oznámit, bude výstavba gigabaterkárny, která je klíčová pro budoucnost automobilového průmyslu a elektromobility nejen na Slovensku, ale v celé Evropě,“ uvedla nová slovenská ministryně hospodářství Denisa Saková. Memorandum obě strany podepsaly ve středu.

Lokalitu podle slovenských médií předchozí vlády nabízely německé automobilce Volkswagen, která ale rozhodnutí o výstavbě další gigafactory odložila. Volkswagen má na Slovensku továrny na výrobu aut a součástek.