Slovensko chce pomoci státní kase, prodá zásoby ropy soukromníkům

Tankoviště ropy

Tankoviště ropy Zdroj: E15 Anna Vackova

Propast zející ve veřejných financích Slovenska mají zasypat příjmy z ropy. Její povinné nouzové zásoby přejdou na novou agenturu, která je bude prodávat do soukromých rukou. Ministerstvo financí prodej státního majetku nazývá jen změnou řízení a zdůvodňuje ho potřebou financí. Koupit si státní ropu budou moci společnosti, které mají skladovací kapacity. Nově by je tak mohly spravovat Slovnaft, OMV či Shell.

„Za změnou systému řízení rezerv stojí fiskální dopad,“ vysvětluje šéf rezortu financí Peter Kažimír.

Opozice upozorňuje, že stát se vlastně chystá na privatizaci. „Připravili jste si legislativní půdu pro privatizaci zásob ropy a ropných výrobků. Já proti ní nic nemám a rád bych vás za to pochválil. Jen je třeba pojmenovat věci pravým jménem,“ vzkázal vládnímu Smeru opoziční poslanec Juraj Miškov.

Prodejem ropy by se příjmy ve státní kase zvýšily o 480 milionů eur, což je podle Kažimíra cena zásob. „Podle mně dostupných informací je jejich hodnota na úrovni osmi set milionů eur,“ konstatoval exministr hospodářství Miškov. Upozornil však, že k přesným číslům je složité se dostat. Správa státních hmotných rezerv totiž údaje nezveřejňuje. Opozice chce prosadit, aby se ropa prodávala prostřednictvím elektronické aukce.

Samotný převod správy rezerv přitom Miškov ani zbytek opozice neodsuzuje. Nelíbí se jim však výsledek. Soudí, že se nouzové zásoby strategické suroviny mohou dostat výlučně do rukou podnikatelů, kteří je budou skladovat. „Při takovém scénáři může být dostupnost rezerv významným rizikem pro kteroukoli zemi,“ zdůraznil Miškov s tím, že výhody z nového uspořádání by plynuly jen soukromníkům.