Slovensko má opci na akcie elektráren, EPH nemusí získat kontrolu

Slovenská elektrárna Vojany

Slovenská elektrárna Vojany Zdroj: Slovenske elektrarne

Slovensko podepsalo s italskou společností Enel memorandum, na jehož základě Bratislava získala předkupní právo na 17 procent akcií společnosti Slovenské elektrárne (SE). V budoucnu tak může nad podnikem získat kontrolu. Dnes to oznámil slovenský premiér Fico. Enel, který v SE drží 66 procent akcií, v pátek uzavřel dohodu s českou skupinou Energetický a průmyslový holding (EPH) o prodeji svého podílu.

Slovenská vláda, která nyní kontroluje 34 procent akcií největšího výrobce elektřiny v zemi, bude moci opci využít po dokončení rozestavěného třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny Mochovce.

„Slovensko má opci na 17 procent (akcií SE), kterou může uplatnit do šesti měsíců od dokončení všech povolení k třetímu a čtvrtému bloku Mochovců. To by znamenalo, že Slovenská republika může získat většinu ve Slovenských elektrárnách,“ řekl Fico.

Podle slovenského premiéra si stát s Enelem vyjednal také posílení své pozice coby akcionáře Slovenských elektráren například ohledně rozhodování o investicích v SE.

Z Ficova vyjádření vyplývá, že EPH by nemusel získat kontrolu nad SE, pokud Slovensko uplatní u Enelu předkupní právo. EPH v pátek oznámil, že podepsal dohodu o koupi podílu Enelu v SE a že hodnota transakce činí 750 milionů eur (přes 20 miliard korun).

Dvoufázový obchod

Transakce se uskuteční ve dvou fázích, její konečná hodnota se ještě může na základě dohodnutých podmínek změnit. Závěrečné vypořádaní a uzavření druhé fáze je podmíněno získáním finálního povolení ke komerčnímu provozu obou rozestavěných bloků slovenské jaderné elektrárny Mochovce.

Výstavba třetího a čtvrtého bloku v Mochovcích začala už v roce 1987. Kvůli nedostatku peněz však byly práce později pozastaveny a obnovil je až Enel v roce 2008. Původně měly být dokončeny v letech 2012 až 2013, podle nejnovějšího plánu by ale oba bloky měly být uvedeny do provozu postupně až v letech 2016 a 2017. Zároveň byl výrazně zvýšen rozpočet.

Prodej podílu v SE je součástí plánu Enelu prodat majetek za zhruba pět miliard eur. O podíl italského podniku v SE se původně zajímala také slovenská rafinerie Slovnaft v konsorciu s maďarskou státní energetickou skupinou MVM. Slovnaft ale v říjnu uvedl, že od záměru získat akcie SE odstoupil a zdůvodnil to riziky, která jsou podle něj spojena s dokončením elektrárny Mochovce.

Slovenské elektrárne
Akciová společnost Slovenské elektrárne (SE) je největším slovenským výrobcem elektřiny. Provozuje dvě jaderné elektrárny Mochovce a Jaslovské Bohunice, dvě tepelné - Vojany a Nováky, 34 vodních elektráren, nejvíce na řekách Váh a Hron, a dvě solární - Mochovce a Vojany.

V roce 2014 vyrobila firma 22,015 terawatthodin (oproti 63,1 terawatthodiny skupiny ČEZ ve stejném období). Nejvíce elektřiny - až 15,5 terawatthodin - se vyrobilo v Mochovcích a v Jaslovských Bohunicích. Firma uvádí, že 91 procent elektřiny produkuje bez emisí skleníkových plynů - v jaderných, vodních, fotovoltaických elektrárnách a spalováním biomasy.

Společnost vznikla 21. ledna 2002, samotné Slovenské elektrárny vznikly již po pádu komunismu jako právní následník Slovenského energetického podniku v roce 1994.

Firma s instalovaným výkonem 5677 megawatthodin měla za rok 2014 čistý zisk 170 milionů eur. Sídlo společnosti je v Bratislavě, pracuje v ní celkem 4256 zaměstnanců.

V roce 2006 koupil italský Enel 66 procent akcií SE od slovenské vlády a zaplatil za ně 840 milionů eur. Hodnota nynější transakce mezi EPH a italskou firmou činí 750 milionů eur (přes 20 miliard korun).