Spotřebitelé rozhodli: Tesla patří mezi pět nejlepších automobilových značek v USA

Elektromobil Tesla

Elektromobil Tesla Zdroj: Tesla Motors

Tesla Motors, tento služebně nejmladší výrobce automobilů v USA, se v nedávném průzkumu magazínu americké spotřebitelské unie Consumer Reports (CR) probojoval mezi pět nejlepších automobilových značek. CR v minulosti zařadil Model S mezi nejkvalitnější automobily vůbec.

Tesla obsadila páté místo hned za Toyotou, Fordem, Hondou a Chevroletem. Meziročně poskočila o šest příček, v roce 2012 Tesla skončila na 11. místě. „Za poslední šest měsíců byla Tesla hodně vidět, takže se dostala do povědomí spotřebitelů,“ podotýká automobilový analytik Tom Libby.

Hodnocení respektovaného média vychází z průzkumu mezi více než 1500 řidiči. Ti měli za úkol zohlednit bezpečnost, kvalitu, design nebo technologie.

Značka pojmenovaná po vynálezci Nikolu Teslovi získala celkem 88 bodů, o rok dřív přitom získala 47 bodů. Vysoké hodnocení si doposud malý kalifornský výrobce odnesl díky „inovacím, výkonu a elegantnímu stylu“, jak vysvětlil Consumer Reports.

Nejlepší značky aut podle Consumer Reports
1. Toyota
2. Ford
3. Honda
4. Chevrolet
5. Tesla
6. Subaru
7. Mercedes-Benz
8. Volvo
9. Cadillac
10. BMW

Tesla z pětice nejlepších vystrčila Mercedes-Benz, který se poroučel na sedmou příčku. Toyota zvýšila svůj náskok, když v průzkumu získala 145 bodů, Ford si odnesl 120 bodů. Honda a Chevrolet pak získaly 109, respektive 105 bodů. Zajímavý je také skok značky Subaru, která z 13. místa poskočila těsně za Teslu, když získalo 87 bodů.

Ve spotřebitelském průzkumu zcela propadly značky Dodge a Hyundai. Nižší hodnocení si odnesly už jen tradiční britské značky Jaguar a Land Rover a synonymum luxusu Maserati.

Consumer Reports
Consumer Reports je respektovaný měsíčník vydávaný americkou Unií spotřebitelů již od roku 1936. Publikuje nepřeberné množství spotřebitelských recenzí podložených testováním a výzkumy mezi lidmi. Magazín má pravděpodobně významný dopad na spotřebitelské chování amerických domácností. Každý měsíc putuje do poštovních schránek po celých Spojených státech více než sedm milionů výtisků. Consumer Reports, jehož roční „testovací rozpočet“ je nastaven na 21 milionů dolarů, si zakládá na své nezávislosti.

Expanze Tesla Motors pokračuje

Tesla Motors může považovat rok 2013 za více než úspěšný. Jak nedávno uvedl šéf firmy Elon Musk, díky příznivým výsledkům si firma může dovolit rozšiřit výrobu na 35 tisíc aut za rok. Přestože je výrobce čiště elektrických automobilů zatím záležitostí především pro bohaté zákazníky, začíná se prosazovat na prvních evropských trzích. Například norský automobilový trh Model S úplně ovládl, když překonal v prodejích všechny modely ostatních značek.

Vystavené vozy ve švýcarském DavosuVystavené vozy ve švýcarském Davosu | Tesla MotorsAutomobilka se také ukázala ve švýcarském Davosu v rámci Světového ekonomického fóra

Po úvodním představení na vybraných evropských trzích uvažuje kalifornský výrobce postavit v Evropě závod. Jednou z lokalit by mohla být i Česká republika, jak uvedl server E15.cz před časem. „Nemáme k tomu teď žádný komentář,“ prohlásil mluvčí americké automobilky Patrick Jones. Ani za českou stranu však nepadlo jasné stanovisko.