Spreje Fa či Adidas jdou na odbyt, česká továrna musí koupit další linku

Hliníková pouzdra pro kosmetické spreje

Hliníková pouzdra pro kosmetické spreje Zdroj: Profimedia.cz

Továrna Ball Aerocan z Velimi na Kolínsku plánuje expanzi. Díky rostoucí evropské poptávce si pořídí další, již devátou výrobní linku a zároveň nabere desítky nových lidí. Loni podnik, který vyrábí hliníková pouzdra pro spreje známých kosmetických značek, vydělal svým americkým majitelům 620 milionů korun čistého.

Dokončení linky firma plánuje na poslední čtvrtletí příštího roku. „Spolu s jejím spuštěním hodláme přijmout přibližně 34 nových zaměstnanců,“ řekla serveru E15.cz mluvčí mateřské společnosti Ball Corporation Renee Robinson. Výši investice odmítla sdělit. Nyní v podniku pracuje kolem 300 zaměstnanců a v nepřetržitém provozu běží osm linek.

Společnost drtivou většinu zboží vyváží, hlavními odběrateli jsou výrobci kosmetiky jako Schwarzkopf & Henkel, Unilever a Win Aerosol. Z hliníkových pouzder z Velimi se pak vyrábějí spreje oblíbených značek Fa, Rexona nebo Adidas.

Výroba vzrostla na desetinásobek

Velimský závod postavila před 13 lety firma Cebalsol z francouzské skupiny Péchiney. V prvním roce provozu továrna vyrobila na starších linkách 45 milionů pouzder. Od té doby se podnik výrazně rozšířil, zmodernizoval, změnil název a několikrát i majitele. Americký Ball, který je největším světovým výrobcem nápojových plechovek, českou firmu převzal v lednu 2011 spolu s akvizicí celé skupiny Aerocan.

Továrně se podle zveřejňovaných výsledků daří, v podstatě každým rokem zvyšuje produkci. Loni podle výroční zprávy vyrobila přes 465 milionů hliníkových obalů, utržila 2,2 miliardy korun a zvýšila čistý zisk meziročně o 14 procent na 620 milionů.