Státní zástupce obžaloval deset lidí včetně šéfky ERÚ Vitáskové

Ředitelka ERÚ Alena Vitásková

Ředitelka ERÚ Alena Vitásková Zdroj: ctk

Kauza solárního podvodu týkající se dvou fotovoltaických elektráren na Chomutovsku míří k soudu. Státní zástupce podal obžalobu na deset lidí včetně předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Aleny Vitáskové. Případem se tak bude zabývat brněnský krajský soud. Vitásková obvinění odmítá a označuje ho za součást účelové kampaně.

Skupina se údajně snažila získat licenci a následně připojit soláry k distribuční soustavě do konce roku 2010, ačkoli obě elektrárny nebyly ještě dokončeny. Tím by jim byla garantována podstatně vyšší cena za výkup elektřiny než u fotovoltaických zdrojů uvedených do provozu v roce 2011.

Pokud by se na údajný podvod nepřišlo, během příštích 20 let by kvůli garantované vyšší ceně za výkup takto vyrobené elektřiny vznikla podle státního zástupce škoda 1,9 miliardy korun. Elektrárny by každý měsíc inkasovaly zhruba o 50 procent vyšší výkupní ceny.

Současná výše škody se nyní pohybuje podle státního zástupce v řádech desítek milionů korun a stále narůstá, elektrárny totiž tuto vyšší cenu inkasují každý měsíc.

Součást útoku na Vitáskovou

Mluvčí ERÚ Jiří Chvojka řekl, že podání obžaloby není překvapivé, státní zástupce podle něj postupuje tak, jak avizoval už dříve. „Paní předsedkyně nadále trvá na své nevině a chce se před soudem obhájit. Obvinění považuje za součást útoků na svou osobu,“ uvedl Chvojka. Vitásková je ve vedení úřadu od července 2011 o licencích se tedy rozhodovalo ještě před jejím jmenováním.

„Obžaloba je účelová diskreditace mé osoby. Je zarážející, že o předmětných licencích rozhodovalo v roce 2010 bývalé vedení úřadu, které je nyní pouze v roli svědka,“ uvedla Vitásková v tiskovém prohlášení. Poukázala také na to, že ve správním řízení u obou elektráren vedeném na ERÚ dosud nebylo vyneseno pravomocné rozhodnutí.

K soudu půjdou i zástupci objednavatelů a zhotovitelů elektráren obžalovaní z podvodu či pokusu o něj. Obžalováni jsou i čtyři bývalí či současní zaměstnanci ERÚ a to ze zneužití pravomocí úřední osoby. Alena Vitásková je obžalována z napomáhání tomuto trestnému činu.

Vitásková už v minulosti obvinila bývalé vedení ERÚ, že nastavilo podporu obnovitelných zdrojů štedřeji, než zákon vyžadoval. V rozhovoru pro časopis Týden uvedla, že proti ní kdosi manipuloval důkazy pro policii a státní zastupitelství. Tvrdí rovněž, že se vybírají peníze určené na její dehonestaci nebo profesní likvidaci.