Stavba gigatovárny na baterie začala, Panasonic investuje stovky milionů

Elon Musk při prezentaci gigatovárny (foto z června 2014)

Elon Musk při prezentaci gigatovárny (foto z června 2014) Zdroj: CC BY 2.0: Steve Jurvetson via Flickr

Obří továrna na lithium-iontové baterie, společný projekt automobilky Tesla a Panasonicu, se právě začala stavět. Japonská firma plánuje do továrny na úvod investovat stovky milionů dolarů, informoval šéf společnosti Kazuhiro Tsuga.

Panasonic před několika dny oznámil, že speciálně kvůli továrně zakládá v USA novou společnost Panasonic Energy Corporation of North America s kapitálem ve výši pět milionů dolarů.

Celkové náklady na výstavbu gigatovárny se mají pohybovat v rozmezí čtyř až pěti miliard dolarů (zhruba 84 až 105 miliard korun). Továrna má odstartovat výrobu už v roce 2017, v roce 2018 naběhnout na velkovýrobu a v roce 2020 dosáhnout plné kapacity. To bude znamenat roční výrobu 35 GWh bateriových článků a 50 GWh celých baterií, informoval web hybrid.cz.

V Nevadě se už budují základy gigatovárny TeslaV Nevadě se už budují základy gigatovárny Tesla | greencarreports.com

Závod by měl vyrábět levnější a výkonnější baterie pro auta Tesly a do roku 2020 má být schopen vyrobit ročně baterie pro zhruba 500 tisíc aut. Továrna má zaměstnat 6500 lidí.

Provoz by měl podle plánů využívat obnovitelné zdroje energie. Na střeše by měla vyrůst solární elektrárna, součástí komplexu by měl být i park větrných elektráren.