Svoboda z ČEZ prodal akcie firmy za téměř 27 milionů korun

Alan Svoboda, ČEZ (foto Anna Vacková, E15)

Alan Svoboda, ČEZ (foto Anna Vacková, E15) Zdroj: Anna Vackova, E15

Obchodní ředitel ČEZ Alan Svoboda prodal akcie firmy za celkovou cenu 26,8 milionu korun. Vyplývá to z registru České národní banky.

Minulý týden prodal Svoboda celkem 30 tisíc akcií po 446,9 koruny a v pondělí pak stejný počet akcií po 446 korunách. Manažer to uvedl ve zprávě pro regulátora. Podle informací z konce roku 2012 měl přitom Alan Svoboda vlastnit 94 223 akcií společnosti a dále mít 150 tisíc opcí na akcie ČEZ, uvedl server Patria.cz. Z držených cenných papírů tak prodal téměř dvě třetiny.

Akcie ČEZ prodával naposledy někdo z managementu letos v červenci. Bývalý předseda představenstva Petr Vobořil (v současnosti ředitel interního auditu ČEZ) prodal celkem 25 tisíc akcií.

Sám Alan Svoboda prodával akcie naposledy v červnu 2011. Tehdy v rámci opčního akciového programu uplatnil (získal) 50 tisíc akcií za kurz 833,32 koruny, které obratem prodal za kurz 935,6 koruny.

Transakce ČEZ pod drobnohledem

Transakce lidí z vedení ČEZ vyvolávaly v minulosti rozruch. V roce 2005 Svobodal čelil obvinění ze zneužití informací v obchodním styku právě kvůli obchodům s firemními akciemi. Česká národní banka později případ posoudila jako přestupek s pokutou 1,6 milionu korun.

Ke sledovaným prodejům v minulosti patřily také ty bývalého šéfa a v současnosti předsedy dozorčí rady Martina Romana. Naposledy loni v říjnu prodal 56 tisíc akcií za kurz 730 korun a později dalších 68 tisíc akcií za kurz 725,5 korun.

Celá řada lidí z nejužšího managementu, a to včetně generální ředitele firmy Daniela Beneše, žádné akcie nevlastní. Disponují však především opcemi na akcie (např. Beneš přes 512 tisíc).

Ve firmách je zvyklostí, že opce jsou platné pouze v průběhu trvání manažerské smlouvy. Svoboda mohl akcie pořídit pod současnou tržní cenou a může tedy být na transakci ziskový. ČEZ nicméně odmítl o důvodech prodeje akcií ze strany Alana Svobody spekulovat.