Tajnosti ministerstva financí: solárníci by v arbitráži mohli získat miliardové odškodnění

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Na ministerstvu financí leží podle informací deníku E15 zpráva potvrzující právoplatnost nároku investorů do obnovitelných zdrojů.

Celkem sedm sporů o zhruba tři miliardy korun rozpoutali solární investoři proti Česku kvůli uvalení solární daně, jež je od roku 2011 připravila o část zisků z elektráren postavených v roce 2010. Česko jeden spor s firmou JSW Solar vyhrálo, dalších šest stále probíhá. V jednom z nich teď podle informací deníku E15 nastal zvrat. Arbitři rozhodli, že solární investor by na odškodnění od státu mohl mít nárok

Tři nezávislé zdroje deníku E15 potvrdily, že na ministerstvu financí leží dvousetstránkový dokument potvrzující právoplatnost požadavků žalobců. „Je to v tajné spisovně úřadu,“ uvedl pod podmínkou anonymity zaměstnanec ministerstva. „Konečný výrok arbitři zatím nevydali, v částečném výroku, kde komentovali nároky žalobců, se postavili na stranu investora,“ uvedl jeden ze zdrojů, který nechtěl být jmenován. Pro solárníky je zpráva pozitivní, zatím ovšem o průběhu arbitráže nechtějí veřejně hovořit.

Proto není ani jasné, kterého investora se výrok týká. Může to být kterýkoli z šestice investorů, kteří se původně v boji proti Česku spojili, aby se následně znovu rozdělili a vedli spory jednotlivě. Na informace je skoupé i ministerstvo financí. Na dotaz deníku E15, zda zprávu od rozhodců obdrželo, pouze sdělilo, že v případě všech mezinárodních investičních sporů jde o neveřejná řízení. „Proto nemůžeme jejich průběh komentovat. Informujeme o výsledku vždy, když padne konečné rozhodnutí ve věci,“ uvedl Filip Běhal z ministerstva. Solárníci žalující Česko (právě probíhající spory)Solárníci žalující Česko (právě probíhající spory)|E15

Ze zjištění deníku E15 vyplývá, že na ministerstvu panuje kolem výroku arbitrů poměrně nervozita. Obává se, že uznání nároků žalujících solárních firem povede k novým žalobám v podobných záležitostech týkajících se změn v zákonech, jimiž se solární byznys řídil.

Tyto spory nejsou jediné. V dalších třech se investoři domáhají celkem 4,6 miliardy korun. V listopadu také ministerstvo obdrželo předžalobní výzvu od George Nussbauma - majitele společnosti A.C.E. Media provozující billboardy. Požaduje 400 milionů korun jako odškodnění kvůli zákonu o provozu na pozemních komunikacích, který nařizuje odstranění většiny reklamních poutačů od silnic.