Teleflex přesune výrobu zdravotní techniky z USA do Česka

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Americký výrobce zdravotní techniky Teleflex během tří let uzavře továrnu v Asheboro v Severní Karolíně a tamní výrobu přestěhuje do svých závodů v České republice a Mexiku. Přesun se bude týkat zhruba 600 pracovních míst. První výpovědi zaměstnanci v Asheboro dostanou již příští rok a další budou následovat v roce 2016.

Server E15.cz informaci o přesunu zjistil z webu amerického oborového týdeníku Plastics News, který citoval viceprezidenta Teleflexu pro lidské zdroje Cama Hickse. Podle webu továrna v Severní Karolíně, která vyrábí žilní katetry a sterilní chirurgické soupravy, zaměstnává 635 lidí, z toho 470 je stálých pracovníků a zbytek smluvních.

Teleflex stěhuje výrobu v rámci restrukturalizace, pro níž se rozhodl v reakci na pokračující cenové tlaky ve zdravotnictví. Společnost hodlá proto přesunout produkci do lokalit s nižšími výrobními náklady.

Jestli do českých závodů Teleflexu přitečou díky tomuto kroku nějaké investice a kolik míst v nich přibude, bohužel není v této chvíli jasné. Firma na otázky serveru E15.cz dosud neodpověděla.

Cam Hicks podle Plastics News nicméně zdůraznil, že v Asheboro sice zůstanou určité nevýrobní operace, jako třeba sterilizace, ale drtivá většina pracovních míst tam zanikne. „Bylo to obtížné rozhodnutí, které je výsledkem několikaměsíčního přezkoumávání našich globálních operací,“ řekl Hicks.

Firma vlastní továrny v Hradci a ve Žďáru

Teleflex v Česku vlastní dva závody, v Hradci Králové a ve Žďáru na Sázavou, celkem v nich zaměstnává zhruba 1100 lidí, z toho ve Žďáru čtyři stovky. Hradecká továrna vyrábí centrální žilní katetry pro akutní medicínu nebo dýchací okruhy používané při operacích, ve žďárském provozu zase vznikají plastové hadičky pro urologické produkty, injekční stříkačky či dilatátory. Většina produkce jde na export.

Tuzemská filiálka původně patřila pod americkou firmu Arrow, tu ale Teleflex v roce 2007 za dvě miliardy dolarů koupil a s ní i český podnik, který pak zařadil do divize Teleflex Medical. V Česku firma vykazuje tržby kolem jedné miliardy korun.

Teleflex sídlí v americké Pennsylvanii a vyrábí ve 27 zemích světa, hlavní provozy má vedle Spojených států v Německu, Malajsii, Mexiku a právě v České republice. Celkem zaměstnává 11 400 lidí, z toho v USA kolem tří tisíc. Za loňský rok měl příjmy ve výši 1,7 miliardy dolarů.