Terminál na LNG v polském Svinoústí má půlroční skluz

Terminál ve Svinoústí

Terminál ve Svinoústí Zdroj: ctk

V polském Svinoústí se staví přístavní terminál pro zkapalněný zemní plyn, který má posílit energetickou bezpečnost země i celé střední Evropy. Už teď je realizace zpožděna o několik měsíců.

Podle původního plánu měl být terminál na LNG spuštěn 30. června 2014. Na konci loňského roku měla být hotova polovina, ale odhaduje se, že práce postoupily jen na 40 procent. Rafał Wardziński, výkonný ředitel Polskie LNG, která přístav staví a bude jej provozovat, pro deník Rzeczpospolita uvedl: „První loď se zkapalněným plynem má k terminálu připlout mezi 1. červencem a 31. prosincem 2014.“ Podle něj má logiku, aby dodávky začaly přicházet s koncem roku, kdy v Polsku stoupá poptávka po plynu.

Wardziński sice hovoří o „nepatrném zpoždění“, které odhaduje na dva až čtyři měsíce, ale z uvedeného intervalu jasně vyplývá, že skluz může být i půlroční. A právě o šestiměsíčním zpoždění mluvili s deníkem Gazeta Wyborcza neoficiálně i zaměstnanci firmy.

Nejvíce se zdržela výstavba skládkové platformy a nádrží pro unikající plyn, píše deník. Rovněž bylo třeba prohloubit plavební dráhu v přístavu, což bránilo pracím na samotném terminálu. Ukázalo se, že okolní vody jsou mělčí, než se udávalo, což dodatečně zvedá náklady o 30 procent, uvádí Krzystof Sadowski z představenstva Přístavů Štětín-Svinoústí.

Bez významu na tempo realizace není ani úpadek stavební firmy PBG, jedné z největších v Polsku, která patří konsorciu stavícímu terminál. Pro Wardzińského jsou však kvalita a bezpečnost důležitější než harmonogram. V rozhovoru s deníkem Rzecspospolita uvedl, že investice se vejde do 2,1 miliardy zlotých (asi 13 miliard korun), což z polského přístavu činí jeden z nejlevnějších terminálů na LNG na světě.

Investice bude spolufinancována z fondů EU. V prosinci byla dotace zvýšena z 456 na 552 milionů zlotých. „To je důkaz, že dosud přidělené prostředky byly utraceny správně,“ libuje si Wardziński.

Pokud jde o budoucí obchod, hovoří se o zájmu koncernů hlavně ze Skandinávie a Ukrajiny. Reálný kontrakt se Svinoústím ale zatím uzavřel jen polský plynařský obr PGNiG, konkrétně na dodávku 1,5 miliardy kubických metrů LNG z Kataru.

Koridor sever-jih

Polský terminál na LNG nemá zemi jen ochránit před případným uzavřením kohoutů Rusy. Majitel terminálu – společnost Gas-System, která obsluhuje polské plynovody – intenzivně buduje takzvané interkonektory, které spojují soustavy Polska, Česka a Slovenska. Tak má vzniknout severojižní koridor s koncem na chorvatském ostrově Krk, kde se také staví terminál na LNG.