Tesla nestíhá vyrábět, plánuje proto největší továrnu na baterie na světě

Elektromobil Tesla

Elektromobil Tesla Zdroj: Tesla Motors

Kolem automobilky Tesla Motors je po nějaké době opět rušno. O rozruch se postaral šéf automobilky Elon Musk. Firma prý nestíhá pokrývat poptávku. Problém se rozhodla vyřešit stavbou největší továrny na li-ion baterie na světě.

Tesla Motors nedávno zveřejnila hospodářské výsledky za třetí čtvrtletí. Americký výrobce elektrických automobilů Tesla Motors prodal letos ve třetím čtvrtletí rekordní počet vozů, vykázal však ztrátu 38,5 milionu dolarů. Výsledky ovlivnily náklady na otevření nových autosalonů a vysoké investice do dobíjecích stanic v USA a Evropě. Informoval o tom server venturebeat.com.

Za uplynulé čtvrtletí prodala kalifornská automobilka 5500 elektromobilů Model S, z toho více než 1000 jich putovalo do Evropy. Za rok 2013 prozatím prodala celkem 15 500 elektromobilů.

Rostoucí zájem o vozy Tesla je vyšší, než kolik jich automobilka stihne vyrobit. „Omezuje nás výroba, nikoliv zájem,“ shrnul Elon Musk situaci v hovoru s akcionáři. „Nedává smysl podporovat poptávku pokud ji nedokážeme uspokojit produkcí. Proto přemýšlíme jak navýšit produkci a přitom udržet dobrou kvalitu,“ dodal Musk.

Musk: Postavíme obří továrnu na baterie, cena aut se tak sníží

Achillovou patou produkce je podle Muska výroba bateriových článků. Přestože se Tesla dohodla na spolupráci se společností Panasonic, problém se nevyřešil. Podle Muska je tedy pravděpodobné, že firma vybuduje továrnu na li-ion baterie. „Bude to skutečně obrovská továrna, rozsahem výroby srovnatelnou se všemi aktuálními továrnami po celém světě,“ předpovídá Musk.

Továrna bude velmi pravděpodobně stát v Severní Americe. Celý tento podnik by mohl výrazně zlevnit cenu baterií pro elektromobily Tesla, a tedy i jejich výslednou cenu.

Nenápadná expanze v Evropě

Tesla Motors prozatím opatrně dobývá evropský trh. V Norsku překonala v prodejích všechny ostatní značky, ve Švýcarsku zase ovládla trh s auty do zásuvky. V nejbližší době se chystá také na důležitý německý trh. Nedávno také představila pravostrannou verzi Modelu S pro britský trh.