TVR se vrací, automobilka po letech plánuje obnovit výrobu

Nevyužité karoserie TVR po krachu výroby v Blackpoolu

Nevyužité karoserie TVR po krachu výroby v Blackpoolu Zdroj: R lee, Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Britský výrobce luxusních sportovních vozů TVR plánuje po více než deseti letech návrat na trh s novým, vysoce výkonným silničním autem. Firma hodlá otevřít novou továrnu ve Walesu, v bývalém centru výroby oceli. Píše to list Financial Times s odvoláním na informace firmy.

Rozhodnutí TVR přichází měsíc poté, co Aston Martin oznámil, že postaví továrnu ve Walesu. Velšská vláda se snaží podpořit výrobu automobilů v regionu kvůli vysoké nezaměstnanosti a nabídla oběma firmám štědré pobídky, aby své závody umístily právě zde.

TVR začne vyrábět nový model, dvousedadlový kabriolet s motorem V8, v příštím roce, cena má činit zhruba 70 tisíc liber (2,4 milionu korun). V závodě má vzniknout 150 pracovních míst. Do roku 2022 plánuje TVR vyrábět 2000 vozů ročně, tedy stejně jako v době své největší slávy.

Firma TVR byla založena v roce 1947. Největší úspěch zažila v 90. letech, kdy vyráběla modely jako Griffith, Chimaera a Cerbera. V roce 2004 koupil automobilku ruský milionář Nikolaj Smolenskij. Po dvou letech však prodej vozů prudce klesl a továrna byla zavřena. V roce 2013 koupil značku podnikatel v oblasti videoher Les Edgar a konsorcium soukromých investorů.