V pardubickém Foxconnu jsou ponižující pracovní podmínky, píší Němci

V české továrně Foxconn prscují i zahraniční dělníci

V české továrně Foxconn prscují i zahraniční dělníci Zdroj: Mlada fronta E15

Tchajwanská firma Foxconn vytváří nedůstojné pracovní podmínky i ve své pardubické pobočce. Píše o tom na svém serveru německá stanice Deutsche Welle na základě rozhovoru s reportérem německého počítačového magazínu c't Christianem Wölbertem.

Dodavatel elektroniky, který montuje počítače či chytré telefony, se už před třemi roky dostal pod palbu kritiky kvůli údajně otrocké práci v jeho asijských továrnách. Představitelé pardubické firmy, odborů a úřady v reakci na materiál ale uvádějí, že nic nezákonného zjištěno nebylo.

Monotónní 12hodinové směny v nepřetržitém provozu šest dní v týdnu a nemilosrdný tlak na zvyšování produkce podle Deutsche Welle není doménou jen asijských fabrik. Reportéři magazínu c't prý několik dní sledovali pobočku firmy v Pardubicích. Hovořili se zástupci pracovního úřadu, odborů i pracovníky nejen z Česka, ale také z Bulharska, Rumunska, Vietnamu a Mongolska.

Podle zjištění německých novinářů se pracovníci během 12hodinové směny u montážní linky nemohou bavit, napít se, nebo si na chvíli odpočinout. Včetně příplatků a proplacených přesčasů prý dělníci u montážní linky vydělávají v průměru 550 eur za měsíc (14 tisíc korun).

Zvláštní model odměňování

Wölbert kritizuje především systém odměn, které tvoří 100 eur měsíčně, ale jsou závislé na hodnocení celé montážní linky. „To znamená, že jednotlivec sice může svou práci uspokojivě plnit, ale na bonusu je přesto krácen, protože kolegové normu neplní,“ konstatoval Wölbert pro Deutsche Welle.

Továrna FoxconnTovárna FoxconnV některých provozech továrny jsou směny 12 hodin

Vedení pardubické továrny tvrdí, že pracovníci jsou placeni podle individuálních výkonů, že firma dodržuje evropskou legislativu a že ji pravidelně kontrolují české úřady. Stejně hovoří i šéf odborů ve Foxconnu Tomášek Formánek.

„Na některých provozech se skutečně pracuje 12 hodin, ale dodržují se zákonné přestávky. Lidé se mohou kdykoliv napít, mají na pracovišti barely s vodou. Pouze si nesmí nosit vlastní pití. Chápu, že v Číně ve Foxconnu mohou být podmínky horší, ale zákony dodržujeme. Průměrná mzda v dělnických profesích je 18 tisíc korun, což není mnoho, ale je to zejména z toho důvodu, že nejde o kvalifikované práce,“ řekl Formánek.

Zákony se dodržují

Wölbert však netvrdí, že podnik české zákony nedodržuje. „Mám ale pochybnosti, zda jsou standardy opravdu důstojné. Zda jsou namáhavé 12hodinové směny v tomto systému přijatelné,“ zdůraznil reportér a kritizoval údajné mezery v zákonech.

Části továrny v Pardubicích totiž provozují subdodavatelské firmy, „které rychle vznikají a rychle zase zanikají, a tím se mohou vyhýbat sankcím, kterým čelily,“ upozorňuje Wölbert. Odborář Formánek se domnívá, že německý tisk spíš hovoří právě o subdodavatelských firmách.

Továrna FoxconnTovárna Foxconn

Ředitel Úřadu práce v Pardubicích Petr Klimpl nemá informace, že by inspektoři práce v poslední době udělili Foxconnu pokutu za nedodržování zákonných podmínek pro zaměstnance, řekl.

Obvinění vůči Foxconnu by podle Deutsche Welle mohla mít dohru na evropské úrovni. „Moderní otroctví v některých firmách a odvětvích v Evropě už nejsou žádnou výjimkou,“ říká poslankyně Evropského parlamentu Jutta Steinrucková z německé sociální demokracie (SPD). Steinrucková požaduje, aby se Brusel tímto problémem blíže zabýval. Evropská unie by podle ní měla zřídit poradenská místa pro zahraniční pracovníky, „kteří často nerozumí příslušnému jazyku a nemají přístup k odborům“.