Vedení Lesů opustí se Sýkorou i další manažeři, na nástupce byl vypsán tendr

Svatopluk Sýkora

Svatopluk Sýkora Zdroj: ctk

Vrcholné vedení Lesů ČR opustí v pátek nejen dosavadní generální ředitel Svatopluk Sýkora, ale i výrobně technický ředitel Vladimír Krchov a personální šéfka Jitka Věková. Informace serveru E15 potvrdil mluvčí společnosti Zbyněk Boublík. „Ano, činí tak na základě vlastního rozhodnutí,“ uvedl mluvčí.

Ministerstvo zemědělství na Sýkorovo místo dnes zároveň vypsalo výběrové řízení. Přihlášky je možné doručit do 17. prosince, vyplývá z informací, které ministerstvo zveřejnilo na svých webových stránkách.

Krchov i Věková do svých pozic nastoupili na začátku března roku 2009. Vybral si je právě Sýkora, jenž státní podnik začal řídit o dva měsíce dříve. Krchov zastával pozici výrobního ředitele ve firmě již podruhé, poprvé se tak stalo v letech 2006 až 2007, kdy podnik vedl František Koníček.

Krchov na ředitelství LČR pracuje od poloviny 90. let, v pauze před nástupem na dosavadní post ale působil jako vysoký manažer největší soukromé lesnické firmy, Less&Forest. Tato firma byla považována za vítěze tendrů státních lesů na pěstební a těžební práce na léta 2012 až 2016, ale nyní je kvůli finančním potížím v úpadku. Z potíží firma viní přístup právě Lesů ČR, ta to ale odmítá.

Věková před nástupem do státního podniku působila jako personální manažerka Benziny, kde v minulosti pracoval i končící šéf lesů Svatopluk Sýkora, a dalších firem ze skupiny Unipetrol.

Krchova ve funkci dočasně nahradí Pavel Indra, který byl v minulosti krajským ředitelem Lesů ČR v Šumperku, pracoval pro dřívější největší pilu v zemi CE Wood a byl prezidentem České asociace podnikatelů v lesním hospodářství (ČAPLH). „Indra bude pouze na dobu jednoho měsíce pověřen zastupováním,“ uvedl Boublík.

Neprůhledné tendry

Sýkora rezignoval před dvěma týdny, ve funkci skončí 30. listopadu, tedy v pátek. Důvody, proč z funkce po téměř čtyřech letech odchází, neuvedl. Za koncem v čele státního podniku obhospodařujícího polovinu lesů v Česku lze ale podle dostupných informací nalézt jarní závěry Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Podle nich státní podnik porušil zákon o veřejných zakázkách a vedl podivné tendry na IT vybavení. Jak server E15 nedávno uvedl, tendry na IT prošetřuje policie kvůli podezření, že 340 milionů korun skončilo na neprůhledných účtech ve Švýcarsku.

Závěry NKÚ pak vzala vláda na vědomí na svém jednání den po oznámení Sýkorovy rezignace, a nijak je tak nezpochybnila. „Byla to rezignace, na které jsme se dohodli. Za jeho působení Lesům ČR výrazně stouply zisky, to je třeba hodnotit kladně. Na druhé straně je tu řada kauz, které budou mít nějakou dohru, a to je ta nepříjemnost,” řekl tehdy ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) České televizi k Sýkorově odchodu.

Na Sýkoru se kritika sypala v posledních měsících ze všech stran. Lesnické firmy jej kritizovaly za tendry na pěstební a těžební práce postavené pouze a jen na ceně, což řadě z nich způsobilo finanční potíže. Lídr oboru Less & Forest dokonce zkrachoval. Poslankyně za Věci veřejné Kateřina Klasnová podala na státní podnik několik trestních oznámení, například kvůli smlouvě o prodeji nepotřebného majetku Lesů ČR. V roce 2009 také podnik utratil čtyři miliony za kuchařku vydanou firmou Ora Print, ačkoli se prý dala pořídit za pár set tisíc. Vicepremiérka Karolína Peake (Lidem) pak v srpnu prohlásila, že vedení státního podniku je zralé na personální změnu.