Vítkovice podepsaly kolektivní smlouvu, každý rok zvýší mzdy o inflaci

Vítkovice Machinery Group - technologie pro stlačený plyn CNG

Vítkovice Machinery Group - technologie pro stlačený plyn CNG Zdroj: ctk

Zaměstnanci skupiny VÍítkovice Machinery Group (VMG) budou mít každý rok garantován nárůst mezd o inflaci. Dohodli se na tom v nové kolektivní smlouvě na roky 2016 až 2018, kterou dnes podepsali zástupci odborů s vedením skupiny. V roce 2016 přitom vzrostou mzdy o hodnotu vyšší, než je loňská očekávaná míra inflace, která se čeká na úrovni 0,4 procenta.

„U nejnižších tarifů by bylo zvýšení mezd o inflaci nepatrné, proto v absolutní hodnotě přidáváme letos 200 korun,“ vysvětlila personální ředitelka skupiny VMG Jana Chvalkovská.

Už loni vzrostla va VMG tarifní, čili pevná složka mzdy o 4,5 procenta. Nyní poroste dále, meziročně tedy celkově o pět procent. Zvýšení se týká převážně dělnických profesí. Skupina prošla úspěšnou změnou struktury a vzrostla v ní produktivita práce, což umožnilo zmíněný růst garantované složky mzdy právě v kategorii dělníků.

Nová kolektivní smlouva počítá s tím, že o inflaci se budou zvyšovat mzdy vždy v polovině každého roku. Současně s tím připouští v každém pololetí možnost jednání o růstu platů nad rámec průměrné roční míry inflace.

Loni o garantopvaných 500 až 700 Kč

Předchozí víceletá kolektivní smlouva byla ve skupině VMG podepsána v dubnu 2013 a platila do konce roku 2015. Loňské zvýšení tarifů znamenalo zvýšení garantované hodnoty platů o 500 až 700 korun.

Nad rámec tarifní mzdy si zaměstnanci mohou ve všech firmách VMG vydělat více, a to na základě významné motivační složky, která je vázána na výkonnostní ukazatele jednotlivých dceřiných firem skupiny.

„Loňský průměrný výdělek tak bude mít po vyhodnocení výsledků roku 2015 hodnotu nad statistickým průměrem České republiky,“ uvedla mluvčí skupiny Eva Kijonková.

Skupina Vítkovice Machinery Group má přes 8000 zaměstnanců. Tvoří ji firmy s ročním obratem více než 25 miliard korun. Loni měla skupina konsolidovaný zisk 479 milionů korun. Hlavním vlastníkem skupiny je Jan Světlík.