Volkswagen chce na Slovensku investovat 1,5 miliardy eur

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Německá automobilka Volkswagen (VW) chce v příštích pěti letech investovat do svého bratislavského závodu 1,5 miliardy euro (38,5 miliardy korun) a otevřít 1200 nových pracovních míst. Dnes o tom informovala agentura APA.

V prvním čtvrtletí příštího roku začne VW stavět novou svařovnu pro sportovně-užitkové vozy (SUV), uvedl na tiskové konferenci mluvčí bratislavské pobočky automobilky Vladimír Machalík.

Letos v létě Volkswagen v Bratislavě zahájil produkci menšího rodinného vozu, čímž mělo vzniknout 1800 nových pracovních míst.

Volkswagen se na Slovensku dosud zaměřoval hlavně na montáž luxusnějších sportovně-užitkových vozidel Volkswagen Touareg, Audi Q7 a Porsche Cayenne. Nyní rozšiřuje i výrobu malých vozů. K Volkswagenu up!, mají přibýt Škoda Citigo a Seat Mii. V příštím roce plánuje továrna vyrobit 400 tisíc aut.

Volkswagen, jehož součástí je česká Škoda Auto, je největší automobilkou v Evropě. Do roku 2018 se hodlá stát největším výrobcem automobilů na světě. Kromě Volkswagenu mají na Slovensku své montážní závody také francouzský PSA Peugeot Citroën a korejská Kia Motors.