Volkswagen na Slovensku staví karosárnu za 15 miliard korun

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Německý výrobce automobilů Volkswagen staví na Slovensku karosárnu za 600 milionů eur (asi 15,4 miliardy korun). Výrobna bude uvedena do provozu v polovině roku 2014 a práci tu najde 550 lidí. „Jde o největší investiční projekt VW na Slovesnku,“ řekl v pondělí generální ředitel VW Slovakia Albrecht Reimold.

Podle ředitele Reimolda je současná investice srovnatelná se stavbou závodu na výrobu luxusních SUV vozidel v Devínské nové vsi, kde koncern vyrábí vozidla Touareg a karosérie Porsche Cayenne.

Hala VW se bude rozprostírat na ploše 110 tisíc metrů čtverečních a bude napojena na chystanou lisovnu. O karosérii informovala slovenská média na konci loňského roku. V původním záměru se mluvilo o investici za 1,1 miliardy eur, která dá práci 1200 lidem. Na otázku slovenských Hospodárských novin, proč se investice zmenšila, Reimold odpověděl, že plány koncernu jsou stále stejné, a to do roku 2016 investovat 1,5 miliardy eur.

Plat 16 800 čistého přilákal do Kolína stovky cizích dělníků

Největší evropská automobilka chce na Slovensko přinést také výzkumně-inovační centrum sváření. To by znamenalo, že Slováci budou vyvíjet aplikace nových metod spojování oceli a hliníku, na inovacích ve výrobě karosérií a návrhu lisovacího nářadí.

Slovenská divize Volkswagenu, která v zemi podniká od roku 1991, je z hlediska tržeb největším podnikem na Slovensku. Letos předpokládá zhruba zdvojnásobení produkce na více než 400 000 aut, přibližně se stejným objemem výroby počítá i pro příští rok.

Volkswagen se na Slovensku v minulosti zaměřoval na montáž sportovně-užitkových vozidel Volkswagen Touareg a Audi Q7 a také na výrobu části vozu Porsche Cayenne. Loni na podzim do výrobního portfolia podniku přibyly malé vozy Škoda Citigo, Seat Mii a Volkswagen up!, které jsou postaveny na stejné platformě.