Volkswagen znovu omezí výrobu v ruském závodě v Kaluze

Továrna Volkswagenu

Továrna Volkswagenu Zdroj: ctk/AP

Největší evropská automobilová skupina Volkswagen v jarních měsících znovu omezí výrobu v továrně v ruském městě Kaluga, kde se vyrábějí mimo jiné vozy Škoda. Německá společnost zde propustí nejméně 150 zaměstnanců. Volkswagen podobně jako další zahraniční automobilky reaguje na propad ruského automobilového trhu, který se stal obětí klesající ruské ekonomiky a devalvace rublu.

Volkswagen v Kaluze od dubna do července zavede čtyřdenní pracovní týden. Po celý květen se zde bude pracovat na dvě směny namísto dosavadních tří a celá výroba v závodě bude přerušena na dva týdny od 5. května.

Volkswagen přerušil výrobu aut v Kaluze už v září a poté na počátku listopadu, aby přizpůsobil objem výroby situaci na ruském trhu. Prodej aut v Rusku loni klesl o více než deset procent a v prvních dvou měsících tohoto roku padá ještě podstatně rychlejšími tempy.

Vyrábějí se zde i škodovky

Z výrobních linek v Kaluze sjíždějí modely Volkswagenu Polo a Tiguan. Vyrábějí se zde také modely Škoda Fabia a Octavia.

Volkswagen se už dříve rozhodl, že v Rusku ukončí prodej vozů španělské značky Seat. Největší americká automobilka General Motors minulý týden oznámila, že z ruského trhu stáhne svou německou značku Opel a ukončí výrobu ve své petrohradské továrně.