Výpadek elektřiny na západě Ukrajiny prý způsobili ruští hackeři

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Jan Sedlak

Nedávný výpadek dodávek elektřiny na západě Ukrajiny, způsobený počítačovým virem, má na svědomí ruská hackerská skupina Sandworm. Tvrdí to podle rozhlasové stanice Rádio Svoboda experti společnosti iSight Partners, která se zabývá problémy kybernetické bezpečnosti. Přerušení dodávek proudu odborníci označují za první případ přímého útoku hackerů na energetickou infrastrukturu.

K incidentu došlo koncem prosince v západoukrajinské Ivano-Frankivské oblasti a výpadek trval několik hodin. „Přerušení dodávky způsobil zásah neoprávněných osob do dálkového kontrolního systému. Obnova zásobování proudem musela být provedena ručně,“ uvedla místní energetická firma Prikarpatťaoblenergo.

Agenti ukrajinské kontrarozvědky SBU později údajně objevili škodlivý software v síti několika distribučních společností. „Škodu způsobil dosud neznámý virus. Systémy se automaticky vypnuly a počítače přestaly fungovat,“ řekl agentuře AFP zdroj obeznámený s okolnostmi útoku.

Podle společnosti iSight Partners hackeři z ruské skupiny Sandworm vložili do ukrajinského distribučního systému škodlivý program BlackEnergy, který výpadek způsobil. Virus ochromil systémy kontroly a řízení distribuce elektřiny. Už dříve americká média oznámila, že ruský podíl na incidentu vyšetřují americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti a špionážní agentura CIA.

Zájem o Ukrajinu

Podle amerického specializovaného časopisu Wired funguje skupina Sandworm od roku 2009 a specializuje se na útoky proti klíčovým zahraničním organizacím. Jejími oběťmi se v minulosti staly orgány NATO a Evropské unie, energetické a telekomunikační firmy.

Zvláštnímu zájmu ruských hackerů jsou vystaveny organizace, které jakkoli souvisejí s konfliktem na východě Ukrajiny, kde Kyjev čelí vzpouře proruských donbaských separatistů podporovaných Moskvou.