Výsledky ČEZ zamotaly expertům hlavu

Budova společnosti ČEZ

Budova společnosti ČEZ Zdroj: Rasch Jan/Euro

Úterní výsledky energetické společnosti ČEZ přiměly hned několik zahraničních bank a brokerů, aby přepsaly své růstové vyhlídky pro její akcie. Titul se dočkal trojího navýšení své roční cílové ceny, nejrůžovější budoucnost napsali akciím ČEZ finančníci z Wall Street, investoři se prý mohou dočkat i dvouciferného ročního zisku. Dosavadní skeptiky však ani optimistický výhled energetických manažerů přesvědčit nedokázal.

Za bezmála 700 korun by se měly akcie ČEZ do roka a do dne obchodovat podle názoru analytiků Goldman Sachs. To je o pět procent vyšší cílová cena, než drželi zámořští experti na akcii doposud. Dokonce o 14 procent navýšili svá očekávání finančníci z francouzské banky Exane BNP Paribas. V ročním horizontu prý ale akcie ČEZ zhodnotí jen na 660 korun, tedy o necelých šest procent oproti aktuální tržní ceně.

Výsledková listina ČEZ ale probudila i skeptiky. Podle finančníků z rovněž francouzského domu Natixis představují energetické akcie pro investory naopak časovanou bombu. Do roka prý mohou klesnout až na 608 korun, investoři by tak zinkasovali zhruba tříprocentní ztrátu. I tak ale Natixis svou skepsi vůči ČEZ poněkud zmírnil, do okamžiku výsledků totiž jeho analytici počítali s ročním propadem akcie k 588 korunám, tedy na dnešním kurzu o šest procent.

Akcie ČEZAkcie ČEZ | E15.cz

Zisk klesl na 22,4 miliardy korun

Energetické skupině ČEZ se loni meziročně snížil čistý zisk o 36 procent na 22,4 miliardy korun. Tržby jí klesly o osm procent na 200,7 miliardy Kč. Větší důvěru trhu však akcie získala zejména díky sebevědomým očekáváním manažerů ČEZ ohledně letošního roku.

„Společnost představila výhled na letošní rok, který nás pozitivně překvapil. Výhled očištěného čistého zisku činí 27 miliard korun, což překonalo očekávání trhu, které bylo posazeno kolem úrovně 25 miliard. Zejména kvůli příznivému výhledu hospodaření na letošní rok hodnotíme výsledky pozitivně,“ uvedl Jan Raška z Fio banky.