Zakleté Mochovce. Kvůli speciální dani hrozí další odklad spuštění jaderných bloků

Jaderná elektrárna Mochovce

Jaderná elektrárna Mochovce Zdroj: profimedia.cz

Jaderná elektrárna Mochovce
Jaderná elektrárna Mochovce
Jaderná elektrárna Mochovce
Jaderná elektrárna Mochovce
5
Fotogalerie

Energetická společnost Slovenské elektrárne (SE) se bude bránit proti zvláštní dani, jíž slovenská vláda hodlá zatížit tamní jaderné zdroje. Ve čtvrtek to sdělil šéf SE Branislav Strýček s tím, že možnosti obrany zatím zvažuje. Dodal, že pokud se nepodaří zavedení daně zabránit, SE zastaví dostavbu třetího a čtvrtého bloku.

Slovenská vláda chce vyšším zdaněním získat dodatečné peníze pro boj s vysokými cenami energií. Příslušný návrh, kterým se zavádí padesátiprocentní daň z nadměrného zisku, schválil ve středu kabinet premiéra Eduarda Hegera. Nyní ho ještě musí odsouhlasit parlament. Jaderné bloky patří pouze společnosti SE, jejímiž majiteli jsou italský Enel, český EPH a slovenský stát. 

Návrh počítá s tím, že by stát mimořádným zdaněním nadměrného zisku při obchodování s elektřinou z jádra získal letos 52 milionů eur, necelou 1,3 miliardy korun, a v příštích letech zhruba 300 milionů eur.

V prvním roce má jít z celkové sumy třicet milionů eur základním a středním školám, dvanáct milionů eur nemocnicím a deset milionů eur zařízením sociálních služeb.

Výstavba třetího a čtvrtého bloku elektrárny v Mochovcích začala v roce 1987. Kvůli nedostatku peněz ale byly práce v devadesátých letech pozastaveny a obnoveny až v roce 2008. Původně se počítalo s dokončením třetího a čtvrtého bloku elektrárny v letech 2012 a 2013. Realizaci projektu provázely také informace o použití nekvalitních materiálů a policejní razie v elektrárně.

Elektrárnu Mochovce provozuje společnost SE. Kontrolní podíl v podniku získal v roce 2006 italský koncern Enel. Později do akcionářské struktury SE vstoupil EPH. Zbylých 34 procent SE drží slovenská vláda.

Proč stále rostou ceny energií?

Video placeholde
• Videohub