Zisk ČEZ klesl na necelých 32 miliard, důvodem jsou i ceny elektřiny

ČEZ

ČEZ Zdroj: Jan Rasch, Euro E15

Čistý zisk energetické společnosti ČEZ za tři čtvrtletí letošního roku meziročně klesl o 3,7 procenta na 31,7 miliardy korun. Tržby se meziročně snížily o 0,3 procenta na 161,9 miliardy korun.

Hlavním důvodem poklesu byly odpisy aktiv kvůli regulacím evropského energetického sektoru a související snižování velkoobchodních cen elektřiny, oznámila firma. Analytici naopak předpovídali, že čistý zisk energetického gigantu poroste o čtyři procenta na 34,8 miliardy korun.

Společnost také oznámila, že kvůli snížení velkoobchodních cen elektřiny a regulatorním zásahům do evropského energetického sektoru upravila celoroční výhled čistého zisku na 35 miliard korun.

„Očekávané celoroční výsledky hospodaření ČEZ odrážejí současný stav energetiky v Evropě. Fakt, že na naše výsledky tato krize doléhá později a výrazně méně než na naše evropské konkurenty, reflektuje zejména naši úspěšnou strategii předprodejů elektřiny na roky dopředu a důraz na vnitřní úspory,“ uvedl generální ředitel Daniel Beneš. ČEZ si podle něj jako jedna z mála energetických firem dokázal udržet přiměřenou míru zadlužení.

Vývoj akcií ČEZ za poslední pět letVývoj akcií ČEZ za poslední pět letVývoj akcií ČEZ za poslední pět let | E15.czZdroj: E15.cz

Analytik: Výsledky jsou hluboko pod odhady

„Výsledky ČEZ za třetí čtvrtletí považujeme za negativní a očekáváme, že titul dnes na burze odevzdá část dříve nasbíraných zisků,“ okomentoval dnešní čísla skupiny ČEZ Tomáš Sýkora, analytik Patria Direct. Připomněl nicméně, že odpisy jsou ve své podstatě jen účetní operací a nemají tak žádný reálný vliv na cash flow.

Loni za tři čtvrtletí ČEZ meziročně zvýšil čistý zisk o 27 procent na 33,4 miliardy korun. Tržby vzrostly o osm procent na 162,5 miliardy korun. Hlavním důvodem růstu zisku tehdy byla vyšší výroba v jaderných elektrárnách, nárůst výroby v rumunských větrných elektrárnách a také srovnání s rokem 2011, kdy se do zisku promítly mimořádné finanční náklady.

ČEZ
ČEZ je největší česká energetická firma. Jejím majoritním akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií. S akciemi ČEZ se obchoduje na pražské burze, v pondělí jejich cena končila na 563,50 koruny za akcii.

Deset let v ČEZ stačilo, říká Roman. Odchod v první den voleb byl záměr