Ztráta Panasonicu zůstala blízko rekordu, letos se čeká zisk

Panasonic

Panasonic Zdroj: profimedia.cz

Japonskému výrobci elektroniky Panasonic v loňském fiskálním roce mírně klesla ztráta na 754 miliard jenů (147,5 miliardy korun, zůstala ale blízko rekordních 772 miliard JPY v předchozím fiskálním roce a byla druhá nejvyšší v historii firmy. Ztrátu způsobily obrovské náklady na restrukturalizaci a pokles prodeje. V letošním roce ale firma očekává návrat do zisku.

Příjmy se za rok do konce března snížily o sedm procent na 7,3 bilionu jenů. Panasonic se potýká s problémy hlavně v televizní divizi. Prodej plazmových televizorů se snížil o zhruba polovinu a LCD televizorů o tři procenta.

V letošním roce společnost očekává čistý zisk 50 miliard JPY. Provozní zisk by měl stoupnout na 250 miliard JPY z loňských 160,9 miliardy JPY.

Firma pokračuje ve svém plánu, v jehož rámci se hodlá zbavit neziskových aktivit. Místo výroby televizorů a spotřební elektroniky se chce více zaměřit na prodej strojů, komponent a elektronického vybavení pro další firmy. Na modernizaci svých aktivit plánuje v příštích dvou letech vydat 2,5 miliardy USD (49,5 miliardy Kč).

Od začátku roku akcie firmy stouply o 43 procent díky poklesu jenu, který zlepšuje výhled pro japonské vývozce. Hlavní japonský index Nikkei za stejnou dobu posílil o 40 procent, napsaly agentury AP a Reuters.

Panasonic loni oznámil odchod ze svého závodu v Žatci, kde vyráběl LCD obrazovky. V Česku má ještě další dva závody, v Plzni a Pardubicích.