Průmysl v EU klesá, chybí investice

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Euro E15

Průmyslová výroba v eurozóně i celé Evropské unii se v srpnu vrátila k poklesu. Na víně jsou především nízké investice do výrobních prostředků. potvrzují se tak obavy ekonomů ze slabé úrovně investic zejména v eurozóně.

Průmyslová produkce se meziměsíčně snížila o 1,8 procenta po červencovém nárůstu o 0,9 procenta, uvedl Eurostat. Analytici přitom podle agentury Reuters srpnový pokles odhadovali na 1,6 procenta. V celé EU se výroba v srpnu meziměsíčně snížila o 0,7 procenta, zatímco v červenci stoupla o rovné procento.

Nejvýraznější pokles v rámci EU zaznamenalo Maďarsko, kde produkce klesla o 5,8 procenta. V samotné eurozóně si nejhůře vedlo Německo s propadem v rozsahu 4,3 procenta.

Eurozóna se loni vymanila ze své nejdelší hospodářské recese, která trvala rok a půl. V letošním druhém čtvrtletí se však hospodářský růst eurozóny zastavil, což vyvolalo obavy z návratu recese.

Mezinárodní měnový fond minulý týden snížil odhad letošního růstu ekonomiky eurozóny na 0,8 procenta z dříve předpokládaných 1,1 procenta. Upozornil, že existuje téměř čtyřicetiprocentní pravděpodobnost, že se eurozóna vrátí do recese.

Průmyslový výroba v EU a eurozóněPrůmyslový výroba v EU a eurozóně | Eurostat