Ranní check: České firmy zakazují TikTok, bitcoin je nejsilnější od loňského června

TikTok by neměli používat lidé na služebních a osobních zařízeních, která slouží k pracovním účelům.

TikTok by neměli používat lidé na služebních a osobních zařízeních, která slouží k pracovním účelům. Zdroj: Pikist

Dobré ráno! Je 74. den v roce, svátek má Ida. V tento den před 56 lety se začalo se stavbou pražského metra. Konkrétně šlo o stanici Hlavní nádraží. 

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

Smažte si TikTok, žádají po zaměstnancích české podniky

Čínská sociální síť TikTok se ve středu oficiálně dostala na seznam Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). TikTok by podle úředního doporučení neměli využívat lidé na služebních a osobních zařízeních, která slouží k pracovním účelům a mají přístup ke kritické infrastruktuře státu. Většina tuzemských firem na to už podle zjištění E15 zareagovala. 

✅ Drahé elektromobily a chabé prodeje. Tlak na zdražující Volkswagen sílí

Evropské automobilky neprožívají právě idylické období a výjimkou není ani německý koncern Volkswagen. I když se v úterý pochlubil „robustními“ hospodářskými výsledky, jak je sám charakterizoval, klid ve wolfsburských kancelářích panovat zdaleka nemůže. Německý kolos čelí setrvalému poklesu dodaných vozů. Loni jich ubylo o dalších sedm procent na 8,3 milionu, což bylo nejméně za více než dekádu.  

Bitcoin je nejdražší od loňského června. Pomohl mu krach Silicon Valley Bank

Nejznámější kryptoměna bitcoin už čtvrtý den v řadě mohutně posiluje. Během úterý zpevnila o více než sedm procent a dostala se na hodnotu kolem 26 tisíc dolarů, zhruba 576 tisíc korun. Kryptoměna je tak nejsilnější od loňského června. Podle analytiků těží z chaosu na světových finančních trzích, který vyvolal nečekaný pád americké banky Silicon Valley Bank. 

✅ Dovoz zbraní do Evropy stoupl o polovinu, export z Ruska propadl

Předpoklad, že ruská agrese na Ukrajině vyvolá globální závody ve zbrojení, se začíná potvrzovat. Dovoz vojenského materiálu do Evropy v letech 2018 až 2022 vzrostl o 47 procent v porovnání s předchozími pěti lety. Ukrajina se loni stala třetím největším dovozcem zbraní, jak vyplývá z analýzy Stockholmského mezinárodního ústavu pro výzkum míru (SIPRI). Americká dominance v tomto obchodu se upevňuje, zatímco Rusko ztrácí trhy.

Europoslanci schválili nová pravidla pro budovy. Platit mají od roku 2028

Od roku 2028 mají být všechny nově postavené budovy v Evropské unii emisně neutrální, rozhodl Evropský parlament. Změní se také pravidla pro rekonstrukce a některé obytné budovy budou muset projít nucenými přestavbami. Evropský parlament bude ještě o konkrétní podobě pravidel jednat s členskými státy. Norma má podle předkladatelů zároveň vytvořit nová pracovní místa, snížit závislost EU na ruských surovinách a pomoci lidem omezit účty za energie.   

Stane se dnes:

  • Ve Francii se očekávají další protesty proti důchodové reformě. K jednání o výsledném znění návrhu zákona by měla zasednout komise složená z několika senátorů a poslanců.
  • Německá automobilka BMW oznámí své hospodářské výsledky za čtvrté čtvrtletí.
  • Budou zveřejněna data o vývoji inflace v Polsku za únor. Ekonomové odhadují, že stoupla z lednových 17,2 procenta na 17,5 procenta.