Ranní check: J&T Banka získala rating od Moody's, kolínská Toyota přeruší výrobu

Výrobní závod automobilky Toyota v Kolíně

Výrobní závod automobilky Toyota v Kolíně Zdroj: Toyota Motor Manufacturing Czech Republic

  • Kolínský závod Toyota odstaví výrobu na celý únor
  • J&T Banka získala vzácný rating od Moody's 
  • Démonický lékař Barták žádá o oddlužení
  • Fiala jednal se Scholzem o energetice. Ujistil ho o platnosti českých závazků vůči NATO

Dobré ráno! Je pětadvacátý den roku, svátek má Miloš. V tento den v roce 2004 přistálo vozítko Opportunity na Marsu.

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

✅ Kolínský závod Toyoty odstaví výrobu na celý únor. Nemá čipy  

Kvůli opětovnému nedostatku čipů do různých součástek aut odstaví závod japonské automobilky Toyota v Kolíně výrobu po dobu celého února. Zjištění serveru Seznam Zprávy potvrdil mluvčí závodu Tomáš Paroubek. Před klesající ziskovostí a příchozí „ekonomickou katastrofou“ varoval přede dvěma týdny viceprezident produkce Toyoty Robert Kiml v rozsáhlém rozhovoru pro deník E15.

✅ J&T Bance se otevírá cesta ke světovému kapitálu. Získala vzácný rating od Moody's

J&T Banka získala v Česku vzácný rating Baa2 od prestižní agentury Moody's. Tím disponují nejspolehlivější globální emitenti. V Česku jde o státní firmu České dráhy. Před několika lety na zmíněnou úroveň ratingu dosáhla také realitní skupina CPI Property Group druhého nejbohatšího Čecha Radovana Vítka, který díky tomu vyrazil na roadshow nejen po Evropě a vydal eurobondy v přepočtu za za desítky miliard korun. Stejně tak se nyní otevírá cesta k levnému globálnímu kapitálu i J&T Bance.

 Z(a)tracená čísla: Tortura české výplatnice

Video placeholde
Tortura české výplatnice • Videohub

 

✅ Démonický lékař Barták žádá o oddlužení. Miliony prý nesplatí, založil ale nový byznys

Necelé čtyři měsíce po propuštění z jedenáctiletého trestu požádal o oddlužení lékař Jaroslav Barták. V návrhu na oddlužení podaném tento týden Městskému soudu v Praze uvádí, že vzhledem k věku i jeho zhroucené profesní pověsti nebude schopen splatit své dluhy, které byly vesměs splatné během jeho pobytu ve výkonu trestu. Barták, který si v jablonecké věznici odpykával trest hned za několik sexuálních deliktů, přiznal dluhy v řádu jednotek milionů korun, na druhou stranu v návrhu nevylučuje rozjezd nového byznysu.      

✅ Fiala jednal se Scholzem o energetice. Ujistil ho o platnosti českých závazků vůči NATO

Premiér Petr Fiala (ODS) se v úterý sešel s německým spolkovým kancléřem Olafem Scholzem a následně také se šéfem tamní parlamentní opozice Friedrichem Merzem. Mezi hlavní témata patřila obchodní, energetická a obranná spolupráce obou zemí. Fiala také ujistil Scholze, že Česko je připraveno plnit své závazky vůči Severoatlantické alianci (NATO), čímž očividně reagoval na nedávné kontroverzní výroky prezidentského kandidáta Andreje Babiše (ANO).

Stane se dnes:

  • Měly by skončit kontroly na česko-slovenských hranicích, zavedené kvůli migrační vlně koncem září 2022
  • V 16 hodin končí termín, do kdy může volič osobně požádat na příslušném obecním či zastupitelském úřadě o vydání voličského průkazu pro druhé kolo voleb prezidenta
  • Kvůli výstražné stávce odborů Verdi se na letišti Willyho Brandta v Berlíně zastaví letecký provoz, což zasáhne až 35 tisíc cestujících