Ranní check: Krajní pravice v EU posiluje, Samsung představil nejlepší telefon roku

Telefon Samsung Galaxy S24 Ultra

Telefon Samsung Galaxy S24 Ultra Zdroj: Adam Kos

Dobré ráno! Je 18. den roku, svátek má Vladislav. V tento den v roce 2007 se přes Evropu přehnal orkán Kyrill, 47 lidí zahynulo, milion se ocitl bez proudu. Škoda byla vyčíslena na deset miliard dolarů.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

Samsung představil největší konkurenci pro iPhony 15

Zatímco Apple představuje nové iPhony v září, tak Samsungu a jeho vlajkovým telefonům patří začátek roku. Aktuálně představil řadu Galaxy S24 čítající tři různé modely, kdy je tím nejvybavenějším Galaxy S24 Ultra. Možná i proto, že si ve své výbavě okatě půjčuje od iPhonu 15 Pro Max, může být Android nejlepším telefonem roku.

Auta bude možné převádět online, řidičák přijde do Alzaboxu

Už žádné stohy papírů a mraky propisek. Lidé nebo firmy, které budou chtít převést auto na někoho jiného, tak budou moci učinit online bez návštěvy úřadů. Fyzické osoby už od února, podnikům se tato možnost otevře do konce roku. Úkonů, které bude možné nově vykonat vzdáleně a ne na úřadech, je v plánu více. A ty, kdo nové služby využijí a nezatíží kapacity úředníků, stát odmění pětinovou slevou z poplatků.

ČEZ a CVC plánují podat nabídky na plynárenskou síť GasNet

Polostátní energetická společnost ČEZ a soukromá investiční skupina CVC Capital plánují příští týden podat konkurenční nabídky na českou plynárenskou distribuční síť GasNet. Napsala to ve středu agentura Reuters s odvoláním na zdroje blízké jednání. Nabídky mají být podány do 26. ledna. ČEZ odmítl žádost e15 o komentář, finanční ředitel této energetické společnosti Martin Novák však už loni v rozhovoru s ČTK zájem podniku o distribuční síť potvrdil.

Krajní pravice posiluje do eurovoleb. Migrační i zelená politika je v ohrožení

Pět měsíců před volbami do Evropského parlamentu vše nasvědčuje tomu, že v nich posílí krajní pravice a euroskeptici. V některých zemích by dokonce mohli zvítězit. Ve Francii kupříkladu v průzkumech jasně vede Národní sdružení Marine Le Penové. V Nizozemsku ukázala Strana pro svobodu Geerta Wilderse svou sílu už v listopadových volbách. Růst vlivu populistů může mít dopad na evropskou politiku, zejména v oblasti imigrace a zelené transformace.

 

Stane se dnes:

  • Ve více než desítce slovenských měst jsou naplánovány další protivládní demonstrace, které od prosince svolávají opoziční strany. Lidé protestují zejména proti plánovanému zrušení elitního útvaru prokuratury. Ze stejného důvodu vystoupí před slovenskými poslanci prezidentka Zuzana Čaputová.  
  • Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA) zveřejní zprávu o prodeji nových osobních aut v Evropské unii za prosinec.
  • Pokračuje zasedání Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu.