Ranní check: Řízení DRFG převzal menšinový akcionář, gastropodnikání v Praze čeká milník

Výčep U Rarášků

Výčep U Rarášků Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Červený Jelen
Bar/ák u metra Florenc
3
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 209. den roku, svátek má Viktor. V tento den v roce 1914 Rakousko-Uhersko vyhlásilo válku Srbsku a začala první světová válka.

Přečtěte si nejdůležitější zprávy uplynulých hodin.

✅ Matce Zásilkovny se výrazně propadl zisk

Mateřská společnost logistické firmy Zásilkovna loni navzdory růstu obratu vydělala méně. Skupině Packeta, jejíž podíl je nyní na prodej, klesl zisk před zdaněním o zhruba 40 procent na 172 milionů korun. Mírně pomaleji, přesněji o 38 procent, klesl provozní zisk, jenž činil 171 milionů korun. Informace vyplývá z nově zveřejněné výroční zprávy.

✅ Vedení DRFG se proměnilo, řízení převzal jeden z akcionářů

Na nejvyšším manažerském postu v brněnské investiční skupině DRFG, jejímž největším akcionářem je podnikatel David Rusňák, došlo k výměně. Dosavadního generálního ředitele před několika týdny vystřídal v čele uskupení jeden z menšinových podílníků. Dosavadní šéf Peter Hlaváč ve skupině zůstává.

✅ Evropská centrální banka zvýšila základní úrok

ECB na svém čtvrtečním zasedání zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 4,25 procenta. Rada guvernérů o zvýšení sazeb rozhodla už podeváté za sebou. Ponechala si však otevřené možnosti, zda bude potřeba úroky ještě zvýšit, čímž se snaží vrátit inflaci ke stanovenému dvouprocentnímu cíli.

✅ Restauratéři v Praze se perou o prostory

Pražská gastromapa dozná v příštích měsících zřejmě zásadních změn. Oproti loňsku strmě vzrostla poptávka budoucích restauratérů o prostory v metropoli vhodné pro jejich byznys. Zároveň přibývá podniků, které se nedokázaly vypořádat s nástrahami trhu v posledních letech. Byznysoví analytici tak hovoří o možném milníku gastropodnikání v hlavním městě, který s novými majiteli přinese i nové byznysové modely.

Stane se dnes:

  • Otevře se Štvanická lávka, která propojí Holešovice a Karlín
  • Začíná stávka zhruba tisícovky pozemního personálu londýnského letiště Gatwick
  • Americké ropné koncerny ExxonMobil a Chevron oznámí hospodářské výsledky za druhé čtvrtletí
  • Luxusní značka Kenzo bude mít první módní přehlídku v Číně
  • Končí dvoudenní rusko-africký summit v Petrohradu
  • Vyjde předběžná zpráva o vývoji inflace v Německu za červenec