Matce Zásilkovny výrazně klesnul zisk. Může to ovlivnit prodejní cenu

Pracovník Zásilkovny

Pracovník Zásilkovny Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Mateřská společnost logistické firmy Zásilkovna loni navzdory růstu obratu vydělala méně. Skupině Packeta, jejíž podíl je nyní na prodej, klesl zisk před zdaněním o zhruba 40 procent na 172 milionů korun. Mírně pomaleji, přesněji o 38 procent, klesl provozní zisk, jenž činil 171 milionů korun. Informace vyplývá z nově zveřejněné výroční zprávy.

Packeta už v únoru informovala, že její obrat meziročně vzrostl o 23 procent na 6,1 miliardy korun. K výsledku hospodaření se ovšem nevyjádřila. 

Nyní ve výroční zprávě uvádí, že hlavním důvodem poklesu byla horší kondice celého trhu e-commerce. Ten podle Asociace pro elektronickou komerci (APEK) loni klesl o 12 procent, přesněji z 223 miliard na 197 miliard korun.

„Spotřebitelé v průběhu roku začali šetřit hned několikrát v reakci na několik šoků. Pokračoval růst cen energií, do toho vypukla válka na Ukrajině a pak nastala vysoká inflace,“ popsal pro server CzechCrunch trend ředitel APEK Jan Vetyška. Předpokládá, že letos se trh vrátí k růstu.

To odpovídá dosavadním letošním výsledkům Packety, které se zatím daří udržet dvouciferný meziroční růst obratu. V prvním pololetí vzrostl téměř o 22 procent, přičemž podobným tempem stoupá i počet přepravených zásilek, sdělil mluvčí společnosti Kamil Chalupa.

Největší podíl v Packetě drží Simona Kijonková se svým manželem Jaromírem Kijonkou, konkrétně 48,6 procenta. Druhým největším akcionářem je společnost Notino Michala Zámce s téměř 21 procenty. Po deseti procentech firmy vlastní bývalý programátor firmy Lukáš Bílek a podnikatel Martin Kukačka. Zbývající podíly drží Štěpán Chytka a jednatel společnosti Petr Vytiska.

V květnu Kijonková deníku HN sdělila, že se „rozhodla využít dlouhodobě vysokého zájmu investorů a zjistit podmínky, za kterých by mohla využít jejich finanční prostředky a know-how k dalšímu růstu a posílení své tržní pozice“. Podle stejného listu, který se odkazuje na své zdroje, jsou spolu s manželem připraveni svůj podíl v Packetě i zcela prodat a opustit tak její vlastnickou strukturu.

Výše případné transakce by se mohla pohybovat v řádu miliard korun. Prodejní cenu ovlivňuje především ukazatel EBITDA, tedy provozní zisk před zdaněním, odpisy a úroky. Nově zveřejněné výsledky tak zcela jistě zaznějí i při vyjednávání o transakci.

Zájem o podíl v Packetě projevila například největší česká investiční skupina PPF. Jak je její kapitálový vstup do Packety reálný, lze jen těžko odhadovat. Chalupa pouze uvedl, že jednání o vstupu investora probíhají a více se k tomu nemůže vyjádřit.

Packeta ve výroční zprávě také uvedla, že zvyšuje počet výdejních a partnerských míst. Na konci loňského roku jich bylo 15 tisíc, respektive 140 tisíc. Například v Česku mohli zákazníci využít 3650 výdejních boxů, zhruba o pětinu více než na konci roku 2021. Skupina kromě Česka působí také v Maďarsku, Německu, Polsku, Rumunsku a na Slovensku a letos otevřela pobočku ve Slovinsku.

Firma každoročně mohutně investuje. Loni v říjnu v Rudné u Prahy otevřela automatizované depo, v němž zásilky sbírají čtyři stovky robotických packmanů (automaticky vedené vozíky, které uvezou zásilky s hmotností až 15 kilogramů – pozn. red.). V těchto dnech otevírá také nové depo v Holubicích u Brna. Skupina také zahájila expanzi do balkánských zemí.