Ranní check: Škodovce budou chybět čipy i letos, Babiš se po volbách zbavuje spolupracovníků

Mladoboleslavskou Škodu Auto bude trápit nedostatek čipů i v roce 2023, potvrdil médiím šéf tuzemského zastoupení značky Jiří Maláček.

Mladoboleslavskou Škodu Auto bude trápit nedostatek čipů i v roce 2023, potvrdil médiím šéf tuzemského zastoupení značky Jiří Maláček. Zdroj: Škoda Auto

Dobré ráno! Je 34. den v roce, svátek má Blažej. Před 377 lety poskytl římský císař Ferdinand III. Habsburský obyvatelům Brna za úspěšnou obranu proti Švédům rozsáhlé daňové úlevy. Město také nemuselo pět let splácet dluhy.   

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

✅ Odchod ČEZ z burzy může uškodit českému trhu

Případné ovládnutí energetické skupiny ČEZ ze strany státu a stažení akcií firmy z burzy by mělo negativní dopad na postavení tuzemského trhu v globálních akciových indexech. Místo ve společnosti zemí, jako jsou Polsko nebo Jižní Korea, by české akcie byly ve stejné skupině jako například Vietnam či Srí Lanka. 

✅ Netflix ukázal, jak zaklekne na uživatele sdílející účty

Americký streamovací gigant Netflix prodělal v posledních měsících několik zásadních změn. Nyní vyšel najevo způsob, jakým chce bojovat proti sdílení hesel. Mechanismus aktuálně ověřuje na třech latinskoamerických trzích, v blízké době by jej ale měl uplatnit ve Spojených státech a postupně i ve všech ostatních zemích.

Škodovce opět chybějí čipy, říká šéf tuzemského zastoupení značky Jiří Maláček

Nedostatek čipů, výpadky u dodavatelů a další zásadní potíže, kvůli kterým se mladoboleslavské Škodě nedaří zcela uspokojit poptávku a kvůli kterým se prodlužují dodací lhůty nových vozů až na 14 měsíců, budou zřejmě přetrvávat i letos. Na výroční tiskové konferenci Škody Auto to uvedl vedoucí českého zastoupení značky Jiří Maláček. 

Česká národní banka ponechala základní úrok na sedmi procentech

Bankovní rada ČNB podle očekávání analytiků opět ponechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech. Tato sazba platí od loňského 22. června a je nejvyšší od roku 1999. „Bankovní rada chce dále pokračovat v boji proti inflaci, dokud nebude pod kontrolou. To znamená, že úrokové sazby zůstanou na vysoké úrovni po delší dobu,“ prohlásil šéf ČNB Aleš Michl. 

Od Babiše odcházejí další klíčoví spolupracovníci

Předsedu hnutí ANO Andreje Babiše opouštějí po prohraných prezidentských volbách lidé z nejužšího týmu. Po marketérovi Marku Prchalovi, který ukončení spolupráce oznámil ve středu, končí i mluvčí Vladimír Vořechovský a Babišova pravá ruka Tünde Bartha. Ta byla spolupracovnicí Babiše už v době, kdy byl ministrem financí.

Stane se dnes:

  • V Bratislavě proběhne zasedání předsedů parlamentů ze zemí visegrádské čtyřky. Za Česko se ho zúčastní šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). 
  • Pokračuje stávka zaměstnanců továrny Nexen Tire Europe u Žatce na Lounsku. Jejich cílem je uzavření kolektivní smlouvy, v níž žádají například navýšení mezd.
  • Kyjev zveřejní informace o vývoji hrubého domácího produktu Ukrajiny ve čtvrtém čtvrtletí. Analytici očekávají meziroční propad o více než třicet procent. 
  • Své hospodářské výsledky za loňský rok oznámí Moneta Money Bank.