Česká národní banka ponechala základní úrok na sedmi procentech. Koruna je stále silná

Česká národní banka ponechala základní sazbu na sedmi procentech.

Česká národní banka ponechala základní sazbu na sedmi procentech. Zdroj: E15 Dominik Kučera

Bankovní rada ČNB ve čtvrtek podle očekávání analytiků opět ponechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech. Tato sazba platí od loňského 22. června a je nejvyšší od roku 1999. „Bankovní rada chce dále pokračovat v boji proti inflaci, dokud nebude pod kontrolou. To znamená, že úrokové sazby zůstanou na vysoké úrovni po delší dobu,“ prohlásil šéf ČNB Aleš Michl. Centrální banka také rozhodla, že bude dál bránit nadměrným výkyvům kurzu domácí měny.

„Rozhodnutí proběhlo v souladu s očekáváním trhu. Ten ani s dalším zvýšením sazeb nepočítá, a naopak předpokládá, že ČNB začne od poloviny roku úrokové sazby mírně snižovat,“ okomentoval zasedání hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler. 

Navzdory tomu zůstává koruna nad očekávání silná. „ČNB měla ve své poslední prognóze modelový předpoklad hodnoty kurzu koruny pro letošní první kvartál 24,6 koruny za euro. Průměrná hodnota kurzu od začátku roku je zhruba o tři procenta silnější, což přináší měnová zpřísnění odpovídající zhruba třem navýšením o 25 bodů. I z toho důvodu patrně nová makroekonomická prognóza nebude vyžadovat další zvýšení sazeb tak, jak tomu bylo u té předešlé,“ doplňuje Seidler.

„Očekáváme, že ČNB bude držet repo sazbu na současných sedmi procentech až do letošního srpna, kdy by mohla začít s jejím postupným snižováním. Na konci letošního roku odhadujeme repo sazbu na úrovni pěti procent a politicky neutrálních tří procent by měla dosáhnout v závěru roku 2024,“ odhaduje ekonom Komerční banky Martin Gürtler. „Počátek snižování sazeb je však spojen s velkou mírou nejistoty, neboť bude záviset na vývoji tuzemské ekonomiky a inflace, případně i na politice zahraničních centrálních bank,“ dodává Gürtler. 

Podle hypotečního makléře společnosti Sirius Finance Josefa Janouška není udržování vysokých úrokových sazeb dobrou zprávou pro spotřebitele, kteří plánují hypoteční úvěr nebo jim uplyne fixace u stávajícího úvěru. „V reálu stále můžeme očekávat úrokové sazby na úrovni šesti procent. Pořád ale platí, že je vždy dobré banku požádat o slevu. Při vhodném příjmu a výši úvěru je možné získat hypotéku i na úrovni 5,5 procenta. Banky spouštějí jarní akce, proto je vhodné oslovit pro získání nabídky více bank,“ doporučuje Janoušek. 

ČNB na svém zasedání také zlepšila odhad vývoje české ekonomiky pro letošní rok. Očekává pokles hrubého domácího produktu o 0,3 procenta. V listopadové prognóze předpokládala, že se výkonnost hospodářství sníží o 0,7 procenta. Banka nicméně zhoršila výhled pro růst inflace, ta by měla v roce 2023 v průměru činit 10,8 procenta.  

Co je to stagflace?

Video placeholde
Z(a)tracená čísla 7.4. • Videohub

Bankovní rada ve čtvrtek nezměnila ani výši lombardní a diskontní sazby. Lombardní, sazba, za kterou si obchodní banky mohou půjčit u centrální banky peníze proti zástavě cenných papírů, zůstala na osmi procentech. Diskontní sazba, na kterou jsou například navázána penále za nesplácené úvěry, činí nadále šest procent.

Ve čtvrtek se rovněž konalo zasedání guvernérů Evropské centrální banky, které rovněž nepřekvapilo. ECB podle očekávání zvýšila základní sazbu o půl procentního bodu na rovná tři procenta. Měnová politika v eurozóně tak zpřísnila už popáté v řadě.

Šéfka ECB Christine Lagardeová zároveň potvrdila, že dál plánuje zvedat sazby. Rada guvernérů se tak pokouší zkrotit vysokou inflaci. Ta ovšem v lednu nečekaně prudce klesla z prosincových 9,2 procenta na 8,5 procenta.