Ranní check: Tesla ohlásila katastrofální výsledky, Češi investují do vojenského startupu

Továrna Tesly v německém Grünheide

Továrna Tesly v německém Grünheide Zdroj: Reuters

Dobré ráno! Je 95. den roku, svátek má Ivana. V tento den v roce 1975 založili Bill Gates a Paul Allen společnost Microsoft. 

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Čtvrtletní odbyt Tesly výrazně klesl, akcie automobilky oslabily

Odbyt amerického výrobce elektromobilů Tesla se v letošním prvním čtvrtletí snížil o téměř devět procent na 386 810 vozů ze zhruba 423 tisíc vozů před rokem. Vykázal tak první meziroční pokles za téměř čtyři roky a výrazně zaostal za očekáváním analytiků. Akcie podniku miliardáře Elona Muska v úterý oslabily skoro o pět procent na 166,63 dolaru za kus. Hořká zpráva navíc zastihla Teslu v době, kdy konkurenční čínská firma Xiaomi oznámila, že si její první elektromobil objednalo přes 100 tisíc lidí.

✅ Češi investují do dodavatele obranných technologií Pentagonu se slovenskými kořeny

Český fond rizikového kapitálu Credo Ventures se pod vedením Andreje Kisky mladšího podílel na investici do amerického vojenského startupu Picogrid, který dodává technologie například tamnímu ministerstvu obrany. V Picogridu je to už druhá silná regionální stopa, jedním ze dvou spoluzakladatelů je totiž Slovák Martin Slosarik.

✅ Podpora Izraele se pro Bidena stala nepohodlnou. Může přijít o mladé voliče

Půl roku po teroristickém útoku Hamásu je Izrael v těžké pozici, kdy ztrácí západní podporu pro své počínání v Pásmu Gazy. Situaci mu komplikují vlastní chyby i blížící se americké volby, které nutí prezidenta Joea Bidena zaujmout k židovskému státu kritičtější postoj. Doma navíc roste odpor vůči premiérovi Benjaminu Netanjahuovi a Izraelci se znovu vydávají do ulic. Země se mezitím dostává do stále vyhrocenějšího vztahu s Íránem, který se v poslední době snaží upevnit své regionální postavení.          

✅ Vítězství Pellegriniho může vyhnat další Slováky do Česka

Slovensko čeká o nadcházejícím víkendu druhé kolo prezidentských voleb. Ať už se však novou hlavou státu stane diplomat a vítěz prvního kola Ivan Korčok, nebo předseda parlamentu Peter Pellegrini, slovenské vztahy s Českou republikou to podle politologů v obecné rovině výrazně neovlivní. V případě Pellegriniho vítězství se však takřka určitě prohloubí vzájemné neshody v některých mezinárodních a bezpečnostních otázkách, jako je například postoj k válce na Ukrajině. A zřejmě dojde i k dalšímu exodu podnikatelů, mladých a prozápadně smýšlejících Slováků do Prahy.

Stane se dnes:

  • Začíná česko-francouzský summit, kterého se zúčastní téměř 30 největších dodavatelských firem z jaderného průmyslu ve Francii a přes 20 firem s jaderným programem z Česka
  • Ryanair zahajuje lety z Pardubic do Barcelony-Girony ve Španělsku
  • Bude jednat bankovní rada ČNB
  • V centrále NATO v Bruselu se sejdou ministři zahraničí ze zemí Severoatlantické aliance, 75 let po jejím založení