Ranní check: Umělou inteligenci sevřou pravidla, Vietnam vyrobí až 120 tisíc škodovek

Evropská unie sevře umělou inteligenci přísnějšími pravidly.

Evropská unie sevře umělou inteligenci přísnějšími pravidly. Zdroj: E15 (Midjourney)

Premiér Petr Fiala navštívil 22. dubna 2023 vznikající závod na výrobu vozů Škoda ve Vietnamu. Zleva předseda vietnamské firmy Thanh Cong Group Nguyen Anh Tuan, člen představenstva společnosti Škoda Auto Martin Jahn, premiér Petr Fiala a předseda provinčního lidového výboru provincie Quang Ninh Cao Tuong Huy.
Moneta Money Bank
3
Fotogalerie
  • Evropská unie hodlá sevřít umělou inteligenci přísnějšími pravidly
  • Deficit letošního rozpočtu bude zřejmě vyšší než schválených 295 miliard korun
  • Koruna v posledních týdnech kolísá nejvíce od volby Aleše Michla guvernérem
  • Excentrický investiční manažer Klaus Umek prodal akcie Monety za stamiliony
  • Kapacita továrny Škoda Auto ve Vietnamu bude až 120 tisíc aut ročně

Dobré ráno! Je 114. den roku, svátek má Jiří. V tento den v roce 1949 v Československu vzniká mládežnická organizace Pionýr, která měla nahradit komunisty zakázané skauty.

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

✅Evropská unie hodlá sevřít umělou inteligenci přísnějšími pravidly

V době, kdy bruselští úředníci začali sepisovat Artificial Intelligence Act čili zákon o umělé inteligenci, byla tato technologie záležitostí hrstky zasvěcených. Nyní, téměř o tři roky později, to vypadá zcela jinak. Nástroje, které pokročilou AI zpřístupnily široké veřejnosti, změnily situaci a přiměly evropské politiky k úpravám na poslední chvíli. Poslanci Evropského parlamentu by rádi zkrotili i velké jazykové modely typu ChatuGPT organizace Open AI.

✅Deficit letošního rozpočtu bude zřejmě vyšší než schválených 295 miliard korun

Letošní schodek státních financí schválený zřejmě přesáhne schválených 295 miliard korun. Shodně to v nedělním pořadu pořadu České televize Otázky Václava Moravce uvedli bývalí ministři financí Alena Schillerová, Jiří Rusnok a Miroslav Kalousek. Už dříve kritizovali jako nereálnou letošní výši schodku ekonomové, koncem března doporučila konsolidaci i organizace OECD. Podle Kalouska i Rusnoka pak střízlivou optikou přesáhne schodek třísetmiliardovou hranici.

✅Koruna v posledních týdnech kolísá nejvíce od volby Aleše Michla guvernérem.

Prognózovat kurz koruny je letos agenda hodná alchymistů. Tuzemská měna si od počátku roku prošla už třemi masivními trendovými obraty svého kurzu proti euru. Naposledy se tak stalo krátce před polovinou dubna. Od té doby tedy například vůči společné měně přišla o 2,2 procenta, přičemž oslabením předčila ostatní středoevropské měny. Větší výkyvy kurzu předvedla koruna naposledy loni na jaře, když se trh „pral“ s možnými dopady volby nového guvernéra České národní banky.

✅ Excentrický investiční manažer Klaus Umek prodal akcie Monety za stamiliony

Z akcionářské struktury Moneta Money Bank pomalu mizí výrazná figura. Bezmála poloviny svého podílu v bance se v polovině dubna zbavil bonviván a investiční bankéř Klaus Umek. Šéf aktivistického fondu Petrus Advisors, který v roce 2021 hlasitě protestoval proti fúzi Monety a bankovní větve byznysu skupiny PPF, prodal akcie banky za bezmála čtvrt miliardy korun. Umek si v Monetě i po této transakci ponechal podíl na prahu jednoho procenta. Svůj zájem přikupovat akcie Monety přitom už loni deklarovala investiční skupina J&T i miliardář Pavel Tykač.

✅ Kapacita továrny Škoda Auto ve Vietnamu bude až 120 tisíc aut ročně

Až sto dvacet tisíc aut ročně má mít kapacitu závod Škoda Auto budovaný ve Vietnamu. Odstartovat výrobu na ploše bezmála sedmatřiceti hektarů chce škodovka během příštího roku. Z pásů závodu partnerské firmy Thanh Cong Motor začnou sjíždět nejprve modely Kushaq a Slavia. Přes Vietnam si automobilka hodlá otevřít dveře do oblasti jihovýchodní Asie – některé z tamních ekonomik totiž zažívají bouřlivou konjunkturu, ze které chce škodovka perspektivně těžit. V sobotu navštívil tamní závod český premiér Petr Fiala.

Stane se dnes:

  • Švýcarská banka Credit Suisse zveřejní hospodářské výsledky za první čtvrtletí.
  • Český statistický úřad zveřejní výsledky konjunkturálního průzkumu za duben.
  • Nejvyšší kontrolní úřad zveřejní výsledky kontroly peněžních prostředků státu a EU určené na podporu opatření na ochranu a péči o přírodu a krajinu.
  • Kulatý stůl Hospodářské komory k dopadům emisní normy Euro 7 na průmysl, zaměstnanost a české hospodářství.
  • Americký výrobce nealkoholických nápojů Coca-Cola zveřejní hospodářské výsledky za první čtvrtletí.