Korunová schizofrenie. Tuzemská měna neví kudy kam, kolísá nejvíce od nástupu Michla

Tuzemská měna si od počátku roku prošla už třemi masivními trendovými obraty svého kurzu proti euru. Naposledy se tak stalo krátce před polovinou dubna

Tuzemská měna si od počátku roku prošla už třemi masivními trendovými obraty svého kurzu proti euru. Naposledy se tak stalo krátce před polovinou dubna Zdroj: ilustrace e15

Prognózovat kurz koruny je letos agenda hodná alchymistů. Tuzemská měna si od počátku roku prošla už několika masivními trendovými obraty svého kurzu proti euru. Symbolický je přitom pro neklid na koruně uplynulý měsíc, během něhož česká měna v rozmezí týdnů téměř artisticky kmitá i o více než dvě procena v obou směrech. Větší výkyvy kurzu v obou směrech předvedla koruna naposledy loni na jaře, když se trh „pral“ s možnými dopady volby nového guvernéra České národní banky. 

„Dělat krátkodobé výhledy na korunu se ukázalo problematické už v minulosti. Kritickými momenty pro korunu obecně je vývoj úrokových sazeb FED a ECB a vývoj chuti podstupovat riziko na globálních finančních trzích,“ uvádí ekonom banky Creditas Petr Dufek. Koruna za poslední týden výrazně oslabila i přesto, že z ČNB sílí signály naznačující další růst sazeb.

Právě přísliby vyšších sazeb, a tím i vyššího zhodnocení obvykle lákají zahraniční kapitál. Jeho přílivem pak koruna sílí. „Nelze podceňovat vliv poslední únorové prognózy ČNB, která věští pokles koruny ve druhém čtvrtletí, tedy od dubna,“ připomíná ekonom Natlandu Petr Bartoň.

Jak uvádějí statistiky portálu BabyPips, který se zabývá výpočtem volatility, tedy cenových výkyvů měn, letošní duben je z pohledu nestability měny zhruba dvakrát dramatičtější, než je průměr za posledních dvanáct měsíců. Letošní duben je zároveň zatím jen o vlas klidnější než loňský květen, kdy koruna nejdříve prudce oslabila v souvislosti se jmenováním Aleše Michla guvernérem ČNB. Centrální banka ale následně masivně intervenovala na trzích, čímž korunu vrátila zpět.

Koruna až do eskalace americké bankovní krize letos posilovala. Neklid na globálních trzích během pádu zámořských bank vedl k úprku investorů od aktiv i měn rozvíjejících se ekonomik, kam Česko stále patří. Už kolem poloviny března ale začala koruna znovu intenzivně posilovat, což jí vydrželo zhruba měsíc. Během něj se nicméně stačila stát jednou z nejrychleji rostoucích měn světa.

„Koruně pomáhal stále trvající závazek ČNB v případě větší volatility intervenovat na měnovém trhu za účelem podpory kurzu koruny,“ připomíná roli koruny jako potenciálně bezpečného přístavu analytička Amundi Markéta Jelínková. 

Kupci bytů točí kolem štěstí. Slevy jsou i v desítkách procent, stačí sednout na vlak

Video placeholde
Kupci bytů točí kolem štěstí. Slevy jsou i v desítkách procent, stačí sednout na vlak • Videohub

Tvarově obdobným vývojem jako koruna prochází i další středoevropské měny. „Snižování averze vůči riziku obecně prospívá měnám v regionu. Koruna, podobně jako například maďarský forint navíc profituje z vysokého úrokového diferenciálu vůči zemím eurozóny,“ připomíná Jelínková. Jak ovšem už dříve analytici upozorňovali, ekonomické klima v zemi nedokáže ospravedlnit silnou korunu na úrovni letošních maxim kolem 23,20 za euro.

„Posílení koruny lze jen obtížně vysvětlit fundamentální logikou,“ soudí ekonom Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Sílu koruny žene vzhůru neutuchající obliba eurových půjček, stejně jako té části ekonomiky, která má eurové příjmy, typicky třeba pronajímatelů komerčních nemovitostí. Stále vysoký rozdíl v sazbách na korunových a eurových vkladech totiž motivuje nové půjčky i příjmy v eurech co nejdříve přeměnit do korun. „Hotovost se firmám jednoduše nevyplatí držet v eurech,“ dodává Bartoň.