Ranní check: Úroková revoluce v Česku je na spadnutí. Poláci po volbách sčítají hlasy

Česká národní banka

Česká národní banka Zdroj: E15 Dominik Kučera

Dobré ráno! Je 289. den roku, svátek má Havel. V tento den v roce 2014 došlo k výbuchu muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku, při kterém zahynuli dva lidé. Z incidentu byly později obviněny ruské tajné služby. 

Přečtěte si přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

Izrael se připravuje na invazi do Pásma Gazy

Izrael chce v odvetě za teroristické útoky zcela rozložit hnutí Hamás, což je bez velké pozemní operace v Pásmu Gazy a dočasné kontroly nad ním nemožné. Židovský stát tvrdí, že připravil koordinovaný útok ze souše, ze vzduchu i z moře. Do bojů se zřejmě zapojí desítky tisíc vojáků. Palestinské hnutí je sice v silné početní nevýhodě, bude ale těžit ze známého a hustě osídleného terénu a sítě podzemních tunelů. Riziky pro Izrael jsou nejen velké ztráty, ale také opětovné ochlazení vztahů s arabskými zeměmi a eskalace napětí v regionu.

 Čínští výrobci baterií do elektromobilů vládnou trhu i díky Tesle či Volkswagenu

Globálnímu trhu s bateriemi do elektromobilů mocně vládnou asijští výrobci. Prim hrají především Číňané. Dva tamní giganti drží první a druhou pozici největších světových dodavatelů. První ryze bateriový gigant Contemporary Amperex Technology (CATL) ovládal mezi lednem a srpnem 37 procent světového trhu s akumulátory. Druhý BYD, jenž mimo jiné těží suroviny do baterií a zhotovuje elektromobily, držel šestnáct procent. Dohromady tak na čínské duo připadala většina světových dodávek baterií. 

Miliardář Ratcliffe se přiblížil převzetí Manchesteru United

Skupina katarských investorů v čele s šejkem Jassimem bin Hamadem bin Jaberem Al Tháním už nemá zájem o nákup fotbalového Manchesteru. Výrazně tím stoupla šance, že slavný anglický klub ovládne jeden z nejbohatších Britů a šéf chemické skupiny Ineos Jim Ratcliffe. S odvoláním na své zdroje o tom informuje agentura Bloomberg. Katařané přitom podle Bloombergu nabídli za tým rekordní částku přesahující pět miliard liber (přes 142 miliard korun), což by byla historicky nejvyšší suma, jakou kdy někdo zaplatil za nákup sportovního klubu.     

Úroková revoluce v Česku je na spadnutí. Zářijová deflace káže propad sazeb

Éra levnějších půjček může v Česku započít dříve, než se ještě nedávno zdálo. Mezníkem ve vnímání budoucího úročení tuzemských úvěrů se stala nečekaně nízká zářijová inflace. Ta předznamenala nejen rychlejší ústup palčivého problému růstu českých cen, ale zároveň proměnila sázky tuzemských finančních trhů na intenzitu poklesu sazeb České národní banky. Zatímco tak ještě koncem prázdnin trh předpokládal do konce letošního roku jediné snížení základního úroku v ekonomice, nyní už sází hned na trojí snížení. 

Stane se dnes: 

  • Budou oznámeny výsledky parlamentních voleb a referenda v Polsku.  
  • Soud v Praze začne projednávat daňovou kauzu podnikatele Františka Savova a dalších deseti lidí. Podle obžaloby způsobili státu škodu ve výši 653 milionů korun.
  • V Lucemburku proběhne schůzka ministrů financí eurozóny. 

Banner odkazující na hypotéční kalkulačku