Úroková revoluce v Česku je na spadnutí. Zářijová deflace káže propad sazeb

Česko v září po drahné době okusilo deflaci, urychlí start éry levnějších půjček

Česko v září po drahné době okusilo deflaci, urychlí start éry levnějších půjček Zdroj: Grafika e15

Éra levnějších půjček může v Česku započít dříve, než se ještě nedávno zdálo. Mezníkem ve vnímání budoucího úročení tuzemských úvěrů se stala nečekaně nízká zářijová inflace. Ta předznamenala nejen rychlejší ústup palčivého problému růstu českých cen, ale zároveň proměnila sázky tuzemských finančních trhů na intenzitu poklesu sazeb České národní banky. Zatímco tak ještě koncem prázdnin trh předpokládal do konce letošního roku jediné snížení základního úroku v ekonomice, nyní už sází hned na trojí snížení. Stejně tak i v příštím roce by půjčky měly zlevňovat rychleji, než firmy a hypoteční dlužníci ještě v létě očekávali.

„Pokles meziroční inflace byl takový, že dokonce klesla nejen inflace samotná, ale i ceny. Za září tu tedy máme deflaci. To všechno bylo silnější, než se očekávalo,“ zdůrazňuje ekonom společnosti Datarun Petr Bartoň.

„Když ani růst cen pohonných hmot nedokázal zabránit deflaci, je to určitě silný signál pro centrální banku, že inflace je již mnohem více pod kontrolou,“ zdůrazňuje Bartoň. Dostat inflaci poblíž dvouprocentního cíle centrální banky tak půjde i s nižšími úroky. Alespoň tak soudí trh.

„Indikátory vývoje úrokových sazeb klesly v týdnu celkem dramaticky, což naznačuje, že trh čeká potenciálně rychlejší snižování úrokových sazeb,“ říká analytik společnosti XTB Štěpán Hájek. Výrazně nižší sazby mají být ve střednědobém i dlouhodobém výhledu, což je klíčové především pro vývoj sazeb půjček na bydlení. 

Sázky na rychlejší pokles českých sazeb se už přitom stačily reálně projevit na trhu. Fio banka tak například v závěru týdne relativně výrazně snížila spodní hranici svých hypotečních sazeb z 5,28 na 5,08 procenta. Zářijový pokles sazeb napříč trhem pak potvrdil Hypomonitor České bankovní asociace. Ten ukázal na poprázdninový pokles průměrné sazby na 5,7 procenta. Hypotéky tak byly v září nejlevnější za poslední rok.

Výhodnější sazby umožňuje dramatický propad mezibankovních sazeb, který je pro banky měřítkem pro náklady financování hypotečních úvěrů. Zatímco tak ještě na počátku října si banky obstarávaly peníze pro financování pětileté hypotéky za roční úrok 4,9 procenta, aktuálně je to o půl procentního bodu méně.

„Aktuálně trh do konce roku počítá rovnou se třemi poklesy úrokových sazeb, dohromady o tři čtvrtiny procentního bodu do konce roku,“ říká ekonom Komerční banky Jaromír Gec s tím, že sázky na silnější pokles sazeb zvýšil právě údaj o zářijové inflaci pod sedmi procenty, tedy i pod prognózou České národní banky.

K prvnímu poklesu sazeb by po sedmnácti měsících mohlo dojít už na počátku listopadu, tedy v nejbližším možném termínu pravidelného jednání bankovní rady ČNB o výši sazeb. „Klesla rovněž očekávání trhu o výši sazeb v ročním horizontu. Mnohem silněji však klesly indikátory dlouhodobých sazeb, což naznačuje možný pokles hypotečních sazeb ve střednědobém horizontu,“ dodává Hájek.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!