Americké stavebnictví se odráží ode dna, novým hitem jsou nájemní byty

Největší americký developer luxusních domů Toll Brothers

Největší americký developer luxusních domů Toll Brothers Zdroj: CC BY-SA 2.0: Montgomery County Planning Commission

Řada amerických developerů se po několik prodělečných letech dokázala v posledních měsících vrátit k zisku, případně své ztráty výrazně ztenčit. Stavební firmy také „objevily“ trh s nájemním bydlením, který dosud zůstával stranou jejich zájmu.

V prvním čtvrtletí svého fiskálního roku se k zisku vrátila i stavební společnost Toll Brothers. Největší developer v zemi se specializací na luxusní domy vydělal 4,4 milionu dolarů (asi 83,8 milionu korun). Ještě před rokem byl ve ztrátě, která činila 2,8 milionu dolarů (asi 53,4 milionu korun). Situace na trhu je teď podle firmy výrazně lepší, což se odráží mimo jiné v tom, že objem zakázek se zvýšil o 49 procent.

Realitní trh je hlavní příčinou krize, do které se Spojené státy dostaly v roce 2007. Potíže, které se nejprve objevily v menší části amerického realitního sektoru, se rozšířily na zbytek odvětví a později zasáhly banky a další finanční instituce v USA i jinde ve světě.

Citelné zlepšení na trhu registruje i konkurence, Toll Brothers tedy v tomto ohledu není žádnou výjimkou. Lepší výsledky hospodaření, než jaké se očekávaly, už oznámily firmy D.R. Horton a Pulte Group. „Jsme právě na začátku (obnovy),“ řekl deníku Financial Post Alan Norris, šéf kanadské firmy Brookfield Residential Properties, která je aktivní i ve Spojených státech.

Důvodem zlepšujících se výsledků je z části i to, že k dispozici není dost nových domů. Právě toho chce využít i Toll Brothers, který oznámil, že vstoupí na trh nájemního bydlení. Toll Brothers má k dispozici asi 4000 bytů, které může pronajímat. Firma chce mít tento nový byznys v zisku už v roce 2015.

Vstup do segmentu nájemního bydlení v lednu oznámila i konkurenční společnost Lennar, která je třetí největší stavební firmou v USA. Horší dostupnost úvěrů a vysoká nezaměstnanost totiž nutí lidi volit raději bydlení v nájmu, než si brát hypotéku na vlastní bydlení. Nájmy se zvyšují už 12 čtvrtletí v řadě a volných bytů je nejméně za 11 let, respektive od třetího čtvrtletí 2001.

Toll Brothers se zpravidla zaměřuje na klienty, kteří vydělávají alespoň 100 tisíc dolarů ročně (asi 160 tisíc korun měsíčně) a v minulosti své závazky vždy bez problémů spláceli. Podnik má nyní zakázky na 973 nových luxusních domů. Objem zakázek je u developerů klíčovým ukazatelem, protože tržby se v účetnictví těchto firem objeví až ve chvíli, kdy se dům prodá.