Brno a Ostrava se potýkají s nízkou obsazeností kanceláří

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro

Pražský kancelářský trh sice v poslední době pronásleduje noční můra v podobě prázdných kanceláří, v Brně a Ostravě jsou na tom však majitele administrativních center ještě hůř.

Zatímco v Praze bylo na konci druhého čtvrtletí bez nájemců 14,6 procenta kanceláří, v Brně činil tento ukazatel 17,4 procenta. A v Ostravě dokonce 22,5 procenta, vyplývá z údajů poradenských firem sdružených pod hlavičkou Regional Research Forum. Za bezpečnou se přitom považuje neobsazenost do patnácti procent.

„Na Ostravě je vidět, že jde o poměrně odstrčený trh, na kterém je pro firmy ještě méně příležitostí než například v Brně,“ uvedla vedoucí výzkumného oddělení poradenské firmy CBRE Klára Bejblová.

Obsazenost bude klesat dál

Ostrava i Brno sice ve druhém čtvrtletí vykázali mírný pokles neobsazených administrativních ploch, podle Bejblové lze ale očekávat další růst neobsazenosti. Minimálně v případě Brna prý ale nepůjde o žádné drama.

V Brně se v prvním pololetí pronajalo 9000 metrů čtverečních kanceláří, v Ostravě 8100 čtverečních metrů. Největší brněnskou transakcí v první polovině roku byl pronájem dvou tisíc metrů čtverečních společností Moravia IT v budově Česká Pojišťovna building. Na severu Moravy si zas koncern ABB pronajal tři tisíce čtverečních metrů v centru Nová Karolina Park.

V jihomoravské metropoli se za čtvereční metr nejlepších kanceláří platí měsíčně 12,5 eura. Tedy zhruba tolik jako na periferii Prahy. V Ostravě stojí měsíční nájem za metr čtverečních nejlepších kancelářských prostor dokonce jen 11,5 eura. V hlavním městě činí nejvyšší nájemné za stejnou plochu a období 19,5 eura.

Smrt číhá v kanceláři