Česká spořitelna vyprodává reality, na trh jde i Galerie Myšák

Galerie Myšák

Galerie Myšák Zdroj: profimedia.cz

Česká spořitelna likviduje více než po deseti letech své dva nemovitostní fondy a na realitní trh tak míří zajímavé kousky. Doba na prodej je přitom ideální. Banky jsou ochotné půjčovat a na trhu je spousta domácích i zahraničních investorů.

Česká spořitelna postupně pustí na trh nemovitosti z realitního fondu CPDP a s ním provázaného Czech and Slovak Property Fund. Současně to bude po více než desetileté existenci konec obou fondů.

Galerie Myšák, sídlo Bankovního institutu, vysoké školy v Praze ve Stodůlkách, kancelářské centrum v Nových Butovicích a pozemky v Kladně pro průmyslovou výstavbu. To je výčet nejzajímavějších nemovitostí, které se dostanou na trh díky likvidaci dvou realitních fondů České spořitelny. V úhrnu půjde o transakce nejméně za nižší jednotky miliard korun.

Budova Bankovního institutuBudova Bankovního institutuBudova Bankovního institutu | archiv E15

„Stávající strategie České Spořitelny ohledně fondu CEE Property Development Portfolio 2 počítá s postupnými divesticemi jednotlivých projektů a následnou likvidací tohoto fondu. Týká se to i Czech and Slovak Property Fund,“ sdělila Veronika Exnerová z tiskového oddělení banky.

Delší prodej

CPDP prodává své nemovitosti již delší dobu. Naposledy to bylo obchodní centrum Oáza Kladno, které nedávno koupil privátní čínský investor. „V portfoliu CPDP jsou ještě zajímavé nemovitosti a nepochybuji o tom, že budou pro investory atraktivní,“ soudí šéfka tuzemské části poradenské společnosti Knight Frank Zdenka Klapalová. Doba na prodej je prý nyní ideální.

Banky jsou ochotné na transakce půjčovat a na trhu je řada domácích i zahraničních investorů. Zajímavým kouskem zbývajícím v portfoliu CPDP je Galerie Myšák, víceúčelové centrum ve Vodičkově ulici poblíž Václavského náměstí. Fond nevlastní celý objekt, prostřednictvím společnosti Gallery Myšák však drží lukrativní obchodní a kancelářské plochy. Jeho podíl na společenství vlastníků je 68 procent. Pestrou sousedskou společnost má v případě tamních luxusních bytů.

Kancelářské centrum Nové ButoviceKancelářské centrum Nové ButoviceKancelářské centrum Nové Butovice | profimedia.cz

Mezi jejich vlastníky je podle katastru například někdejší náměstek vrchního státního zástupce Libor Grygárek, podnikatel Luděk Sekyra nebo bývalý vydavatel Večerníku Praha Fidelis Schlée. Myšáka měl v oblibě rovněž „politický podnikatel“ Roman Janoušek. Z hlediska hodnoty ale rušené fondy nejvíce dostanou za administrativní centrum v Nových Butovicích. Komplex má třiatřicet tisíc metrů čtverečních pronajímatelných ploch.

Důležitou roli sehrál fond CPDP při záchraně luxusního projektu Central Park Praha na Žižkově. S propuknutím krize začal mít původní developer potíže se splácením úvěrů. Projekt za čtyři miliardy korun v roce 2009 v podstatě převzala Česká spořitelna a zaparkovala ho ve zmíněném fondu. Jeden z největších bolehlavů realitního trhu se podařilo vyřešit až pomocí slev. Podle webu projektu ale ještě není zcela vyprodaný.