ČEZ prodal budovy v centru Prahy, získal je Chrenkův HB Reavis

Komplex v pražské Vinohradské ulici, který od ČEZ koupil developer HB Reavis

Komplex v pražské Vinohradské ulici, který od ČEZ koupil developer HB Reavis Zdroj: SJu, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Skupina ČEZ pokračuje v prodeji svých nemovitostí. Nyní došlo na ty nejhodnotnější: dva domy a okolní pozemky ve Vinohradské ulici v centru Prahy. Získala je společnosti Phibell, patřící slovenskému developerovi HB Reavis. Vyplývá to z katastru nemovitostí, napsaly Hospodářské noviny.

ČEZ zatím nechce zveřejnit podrobnosti celé transakce. „Prodej budovy Vinohradská není v současné době zcela dokončen s ohledem na to, že stále probíhá vkladové řízení na katastru nemovitostí. Proto se k tomu zatím nebudeme vyjadřovat,“ řekl deníku mluvčí skupiny Ladislav Kříž. Obchod nechce komentovat ani HB Reavis miliardáře Ivana Chrenka.

Pro energetickou firmu je prodej budovy způsobem, jak ušetřit. „K prodeji této budovy, kde dříve sídlila Středočeská energetická, jsme přistoupili z toho důvodu, že nemáme pro daný objekt využití. ČEZ zde nemá žádné zaměstnance, prostory nevyužívá,“ dodal Kříž.

Větší část budov ve Vinohradské ulici využívá Všeobecná zdravotní pojišťovna. Kanceláře zde má pronajaté do roku 2016, o prodloužení smlouvy nyní jedná. Komplex v centru metropole nabízí téměř sedm tisíc metrů čtverečních kancelářských ploch.

ČEZ nabízí dvacítku nemovitostí

ČEZ se svého realitního majetku zbavuje dlouhodobě. V roce 2011 například prodal dům v pražské Sokolské ulici. Letos ČEZ nabízí dalších více než 20 budov v Praze i regionech.

Energetický gigant se v minulosti zbavil také někdejšího hlavního sídla mezi ulicemi Jungmannova a Charvátova v centru Prahy. Škodův palác získala v roce 2004 společnost Copa Retail Sebastiana Pawlowského. Podle neoficiálních informací za něj zaplatila 850 milionů korun. Pawlowski poté komplex pronajal na dvacet let magistrátu za téměř čtyři miliardy korun. Kvůli údajně velmi nevýhodným podmínkám obchodu za to radnici opakovaně kritizovala opozice.

Současné vedení města se s novým majitelem, společností Guayana Holding britského podnikatele Davida Maxwella, snaží dohodnout na snížení nájemného, zatím ale neúspěšně.