Developerovi Abbey klesl zisk. Stěžuje si na pomalé české úřady

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Dominik Bachurek

Britské developerské firmě Abbey, která vedle Spojeného království působí i v Česku a Irsku, klesl v minulém účetním roce končícím v dubnu 2013 čistý zisk o 16 procent na 7,4 milionu eur, což je zhruba 192 milionů korun. Důvodem propadu byly dle předběžné výroční zprávy pokračující problémy na českém a irském realitním trhu. Firma si stěžuje na nevýkonné úřady.

„V Praze jsme dokončili 11 prodejů, což bylo zklamání. U našeho projektu na Andělu jsme museli snižovat požadované ceny. Regulační prostředí je stále frustrující a zdlouhavé. Dosáhnout funkčního povolení trvá spíše roky než měsíce,“ okomentovala firma ve zprávě jednání českých úřadů.

Abbey se zabývá zejména budováním rezidenčního bydlení. Na český trh vstoupila v roce 2004, kdy koupila první pozemek pro rodinné domky v Praze-Slivenci. V hlavním městě také vlastní bytový dům na Zatlance poblíž Anděla a staví v již zmíněném Slivenci. Zároveň připravuje dalších pět projektů, mimo jiné rodinných domů v Přezleticích nebo bytovek v Praze-Radlicích a Podolí.

Česká filiálka společnosti se dostala do červených čísel již ve fiskálním roce 2011/2012, kdy podle účetní uzávěrky vykázala čistou ztrátu téměř pět milionů korun, zatímco předchozí roky byla v zisku 20 milionů, respektive 45 milionů korun. Novější tuzemské výsledky developer ještě nezveřejnil.

Mateřské firmě, jejíž akcie se obchodují na burzách v Londýně a Dublinu, v uplynulém roce kromě čistého klesl i zisk před zdaněním, a to o 10 procent na necelých 11 milionů eur (286 milionů korun). Abbey vlastnil a kontroloval půdu s celkem 1871 parcelami, které měly platná stavební povolení.

Transakce s byty a parcelamiTransakce s byty a parcelami | E15Zdroj: ČÚZK

Realitní trh v České republice je v posledních pěti letech v recesi. Například za první letošní čtvrtletí se transakce s nemovitostmi podle katastrálních statistik snížily o 11 procent. Souhrnná aktivita na trhu tak byla nejnižší od roku 2008. Česká národní banka ve své prognóze očekává pro letošek ještě stagnaci nebo mírný pokles cen bytů. Oživení trhu a tím i růst cen by měl nastat příští rok.