Dražeb zastavených domů přibývá

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Dominik Bachurek

Rodinný dům na Kolínsku nebo v Ústí nad Orlicí za 150 tisíc, dvoupokojový byt na Tachovsku za 110 tisíc korun. To jsou aktuální nabídky dražebních společností, v nichž přibývá nemovitostí s vyvolávací cenou zhruba na polovině odhadu. V dražbách stále častěji končí domky a byty, které dali lidé do zástavy, aby si půjčili peníze od různých nebankovních společností.

„Většinou jde o nemovitosti do milionu korun v chudších regionech,“ potvrzuje trend Ivo Gavlas, majitel aukční a realitní agentury Gavlas. Podle něho byla pravidla půjček často nastavena tak, aby měli lidé problémy splácet.

„Celá řada spotřebitelských úvěrů od nebankovních společností teď dochází k realizaci, a to buď formou exekuce, nebo nedobrovolných dražeb. Většinou jsou to nepříliš vysoké úvěry k nepříliš drahým nemovitostem,“ dodává Gavlas.

Podobnou zkušenost má další tuzemský dražebník, firma Naxos. „Podíl nemovitostí, které končí v dražbách kvůli nesplácení spotřebitelských úvěrů, se pohybuje v desítkách procent,“ říká obchodní ředitel Naxosu Libor Nevšímal. „Projevuje se to nejen v regionech nejvíc postižených důsledky ekonomické krize, jako jsou třeba severní Čechy, ale v celé republice,“ popisuje Nevšímal. Také realitní kanceláře reagují na vlnu nucených prodejů a hledají specialisty na exekuce. „V dnešní době je každá pátá nemovitost na prodej zadlužená,“ tvrdí dumrealit.cz.

Oproti některým prognózám však výrazně nestoupá počet dražeb nemovitostí z nesplácených hypoték. „Skokový nárůst, který jsme zaznamenali loni, už se čekat nedá,“ míní Nevšímal. Podobný názor má i Gavlas: „Proces nedobrovolné dražby je relativně dlouhý, banky se snaží s dlužníkem nejdřív dohodnout, například na rozložení splátek.“

Ředitel realitní kanceláře dumrealit.cz Martin Sitár naproti tomu čeká, že vynucené prodeje bytů z nesplácených hypoték mohou ve větší míře teprve přijít. „Zhruba ve třetím čtvrtletí by mohl trh ovlivnit přísun těchto nemovitostí,“ uvedl Sitár s tím, že následkem by byl nejspíš pokles cen bytů.