Hotel Skalica žaluje Skansku o 93 milionů

Skanska

Skanska Zdroj: Sedmicka

Stavební společnost Skanska čelí arbitrážnímu řízení kvůli výstavbě hotelu Patriot ve slovenské Skalici. Majitel hotelu, firma Hotel Skalica, po ní požaduje za nedodržení smluv 3,727 milionu eur (93 milionů korun).

K Mezinárodnímu rozhodčímu soudu při Mezinárodní obchodní komoře v Paříži celá záležitost doputovala po několikaletém bezvýsledném dohadování mezi oběma subjekty.

„Společnost Hotel Patriot se snažila situaci průběžně řešit dohodou, ale snaha o nápravu byla ze strany společnosti Skanska bojkotována a dohody porušovány. Skanska zvolila strategii zdržování. Odpovídala na výzvy s několikaměsíčním zpožděním, někdy neodpověděla vůbec. Dokonce zpochybnila existenci smlouvy, podle které celou dobu stavěla. Následně zpochybnila i pravost podpisů, aby se řešení oddálilo opět o několik měsíců“ uvedl Tomáš Staněk, mediální zástupce společnosti Hotel Patriot. „Proto jsme se rozhodli celý spor řešit soudní cestou.“

Pro svého klienta chce u pařížského soudu vysoudit smluvní pokutu přes tři miliony eur za to, že Skanska nedostavěla hotel v termínu, k němuž se zavázala, a dílo zároveň obsahovalo mnoho nedodělků a chyb. Celý případ se táhne už od března 2005, kdy Skanska vyhrála výběrové řízení na dokončení výstavby hotelu Patriot.

Konečný termín by mohl padnout do června letošního roku. Skanska celou záležitost nechce komentovat.