Na Můstku bude výtah za čtvrt miliardy korun

Můstek, metro

Můstek, metro Zdroj: Wikimedia

Pražskou stanici metra Můstek protne výtah pro vozíčkáře za téměř čtvrt miliardy korun. Městští zastupitelé dnes schválili Dopravnímu podniku půjčku ve výši 150 milionů korun. Pokud vše půjde podle plánu, mohla by stavba začít v druhé polovině letošního roku.

Na výstavbu výtahu má Dopravní podnik přislíbenou dotaci z Evropské unie, ta však náklady proplácí až zpětně, proto musel podnik podle generálního ředitele Milana Křístka požádat o bezúročnou půjčku hlavní město. Všechny potřebné finance totiž v rozpočtu na letošní rok nemá.

Celkem by mělo vybudování výtahu podle Křístka stát zhruba 206 milionů korun bez DPH. Cenu samotné stavby pak odhadl na 178 milionů korun, 150 milionů tedy zaplatí podnik díky městské půjčce a zbytek zainvestuje ze svých zdrojů.

„Můstek je jednou z klíčových stanic metra,“ poznamenal primátor Bohuslav Svoboda. Cena stavby podle něj vyplývá z mimořádné složitosti terénu, který je navíc v centru hustě protkaný inženýrskými sítěmi. Výši nákladů na stavbu dnes zkritizoval zastupitel Miloslav Ludvík. „Přijde mi to děsivé,“ poznamenal.

Šéf Motola by za to dostavěl dětskou nemocnici

„Nad výší ceny projektu jsem se pozastavoval již na podzim na dopravním výboru. Zdůvodňovala se komplikovanou stavbou překládáním inženýrských sítí či různými koridory,“ upřesnil Ludvík pro E15.cz.

Na dotaz, co by jako ředitel Fakultní nemocnice v Motole, největšího zdravotnického zařízení v ČR, dokázal za čtvrt miliardy postavit, překvapil: „Dostavěl bych nanejvýš potřebné dětské křídlo nemocnice.“

„Žádnou detailní analýzu ani vlastní projekt jsem neviděl, musíte zapátrat v sekretariátu primátora,“ dodal Ludvík. Projektanta ani firmu, která bude stavbu výtahu realizovat, zastupitel nezná.

„Bez projektové dokumentace, pokud ji neznám, nemohu cenu posoudit. Jednoduchá stavba by byla drahá, může tam ale jít o nutnost například podpěr domů a další úkony, jež mohou dílo skutečně násobně prodražit,“ řekl E15.cz generální ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví ČR Miloslav Mašek.

„Nikdo z našeho svazu vám bez těchto podrobností stanovisko k ceně nedá,“ dodal Mašek. Potvrdil však, že při kompetentním rozhodování o stavbě by měli zastupitelé detaily pochopitelně znát.

Bezbariérový vstup do přestupní stanice Můstek bude podle primátora tvořit dvojice výtahů s přestupem. Výstup bude umístěn na chodníku v dolní části Václavského náměstí. První cestující by se výtahem na Můstku mohli svézt pravděpodobně příští rok.

Svoboda konstatoval, že by stavba měla zlepšit komfort cestujících v centru metropole, bezbariérový přístup do metra již totiž funguje i v pomyslných špičkách trojúhelníku, který tvoří kromě Můstku dopravní uzly Florenc či Muzeum. Další bezbariérové vstupy chce Dopravní podnik postavit také ve stanicích metra Anděl a I.P. Pavlova.

: