Němci plánují na Tachovsku obří outlet

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Výstavbě outletových center, nabízejících hlavně starší značkovou módu, se zatím v Česku příliš nedaří. Smůlu se pokusí prolomit velký projekt v Benešovicích na Tachovsku u dálnice D5. Na pozemcích německé developerské společnosti VIB Vermögen tam má vzniknout kolem 150 obchodů, vyplývá z dokumentů ke stavbě, které má deník E15 k dispozici.

Ve hře pro výstavbu areálu bylo původně také nedaleké Bavorsko. Rozhodnutí ve prospěch české strany hranice padlo zřejmě i proto, že v Německu musí mít obchody v neděli zavřeno.

Jestli bude investorem přímo VIB Vermögen, není jasné. Firma na dotazy nereagovala a na oznamovatele projektu, českou firmu Smile Department Stores, nelze dohledat kontakt. Možná i proto byli realitní profesionálové, kteří se zabývají pronájmy maloobchodních nemovitostí, informací o projektu překvapení. „Pokud bude outletové centrum orientováno na módu, bude se muset mimo jiné zásadně vyhranit vůči funkčním obchodním centrům v Plzni a okolí – značkami, ale především cenou. A navíc marketingem, protože jen Plzeňský kraj centrum návštěvníky nenaplní. Proto bude muset zasáhnout i Prahu, Středočeský, Jihočeský a Karlovarský kraj stejně jako Bavorsko,“ soudí vedoucí retailových pronájmů poradenské společnosti DTZ Stanislava Trubačová.

Výstavba outletu bude rozdělená do dvou etap. Zahájení první fáze plánuje developer na závěr letošního roku, do druhé etapy se chce pustit na začátku roku 2016.

Po jejich dokončení má v areálu pracovat na 35 tisících metrech čtverečních přes sedm set zaměstnanců. Projekt počítá s tím, že do outletového centra může denně zamířit až dvanáct tisíc návštěvníků. Kromě obchodů s textilem mají být v areálu také zhruba tři restaurace a dvě kavárny, počítá se i s dětským koutkem.

V Česku zatím fungují jen dvě větší outletová centra: pražská Fashion Arena a Freeport v Hatích u Znojma. Jejich majitelé si za minulý rok pochvalovali růst tržeb.

Další outletové projekty ale stíhá smůla za smůlou. Plán společnosti Credit Finance Group, dříve známé jako Devo Group, vybudovat velký outlet Exit 66 u dálnice D1 na Benešovsku, zamrzl krátce po zahájení výstavby v roce 2007. Nyní je na místě jen zarostlá betonová kostra budovy bez brzké šance na oživení.

Zato outletové centrum Galleria Moda v Praze nedaleko ruzyňského letiště developer dostavěl. Vzápětí ale v roce 2010 zkrachoval a z obchodního centra se stal dům duchů. Konkurz protahovaly hlavně spory věřitelů. Nyní se však konečně dohodli na prodeji areálu neznámé společnosti Dreitonel, která za něj zaplatila 368 milionů korun. Nad jejími plány s centrem ale visí otazník, kontakt na firmu k dispozici není.