Německý fond pustí do českých realit miliardy

Projekt Spiritka firmy BM Develop

Projekt Spiritka firmy BM Develop Zdroj: BM Develop

Na trhu podnikatelských nemovitostí bude zase o poznání rušněji. Německá investiční společnost Warburg – Henderson spouští realitní fond zaměřený na nákupy maloobchodních nemovitostí v Česku a Polsku. Palebná síla fondu má být 250 milionů eur, tedy asi 6,8 miliardy korun. Správu majetku fondu zajistí firma Palmer Capital, která spolu s Warburg – Henderson informace o novém fondu poskytla exkluzivně deníku E15.

„Polsko a Česká republika jsou v oblasti investic do nemovitostí zavedenými destinacemi s vysokou tržní transparentností, které ve srovnání s německým trhem stále nabízejí výnosy s rozdílem nejméně sto bazických bodů,“ uvedl výkonný ředitel Warburg – Henderson Eitel Coridass.

Nový fond je určen pro institucionální investory. Přilákat je má plánovaný roční výnos osm procent. Počítá se s tím, že 40 až 45 procent z cílové částky si fond půjčí.

Potenciál maloobchodních skladů

Kromě menších, dobře zavedených obchodních center a budov v lukrativních lokalitách a s dobrými nájemci zacílí fond rovněž na nákup maloobchodních skladů. Díky rostoucí kupní síle střední třídy se totiž od nich dá v příštích letech očekávat výrazný růst.

„Značný počet investorů se v Polsku a České republice stále zaměřuje na větší nákupní centra. Potenciál, který poskytují maloobchodní sklady, dosud využívalo jen málo z nich. Každý, kdo teď vstupuje na trh, může profitovat z pokračujícího vývoje tohoto odvětví,“ řekl generální ředitel Palmer Capital Guy Barker.

Z hlediska lokalit bude nový fond vyhledávat místa s kvalitní infrastrukturou a vysokou hustotou obyvatelstva. Zajímavá jsou pro něj i dominantní středně velká města s rostoucí či alespoň pevnou strukturou obyvatel. Česko je sice oproti Polsku menší trh, má však ve střední Evropě obyvatelstvo s největší kupní silou. Polsko zase investory láká dobrým výkonem hospodářství s výhledem na další růst. Warburg – Henderson spravuje sedmnáct nemovitostních fondů pro více než sto německých a mezinárodních investorů. Na konci loňského roku měl majetek v hodnotě 4,4 miliardy eur.

Palmer Capital pochází z Londýna. Na kontinent firma expandovala v roce 2007. Do Česka razantně vstoupila předloni, když pod svá křídla získala portfolio nemovitostí v hodnotě jednotek miliard korun. Ocenění majetku Palmeru z konce minulého roku se pohybuje kolem 1,2 miliardy eur.